Wat is franchise?

Een vraag die wij steeds vaker krijgen; Wat betekent franchise? Franchise is een bedrijfsconcept waarbij een ondernemer (de franchisenemer) een contract sluit met de eigenaar van een franchiseformule (de franchisegever). Dit contract geeft de franchisenemer het recht om tegen een bepaalde vergoeding een bedrijf te starten onder de naam van de franchiseformule. De franchisegever is de eigenaar van de formule en geeft de franchisenemer dus het recht om zijn concept te exploiteren in een bepaald gebied. Franchise is een veelvoorkomende ondernemingsvorm in de retail-, horeca- en recreatiesector, maar er bestaan ook veel dienstverlenende bedrijven met een franchiseconcept.

 

Waarom franchise?

Franchise is een relatief eenvoudige manier om een eigen bedrijf te starten. Een franchiseformule heeft namelijk een bewezen concept met vaak al een goede merk- of naamsbekendheid. Bovendien worden verschillende zaken vanuit de franchiseorganisatie geregeld. Hierbij valt te denken aan onder andere: centrale inkoop, marketing- en communicatieactiviteiten en marktonderzoek. Het verschilt uiteraard per formule waaruit de ondersteuning bestaat. Bij de ene zul je wat meer bijgestaan worden, dan bij de ander. Onderzoek voorafgaand dus goed wat een franchiseorganisatie voor jou kan betekenen en maak een afweging of dit bij je past of niet.

Vind een geschikte franchiseformule die bij je past

Momenteel telt Nederland bijna 1.000 franchiseformules. Franchiseformules heb je in verschillende branches. Voornamelijk in de retail, horeca, recreatie en dienstverlening. Wil jij graag starten met ondernemen onder de vleugels van een franchiseorganisatie en profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt? Klik dan op onderstaande button en bekijk welke franchiseformules op zoek zijn naar nieuwe franchisenemers. Benieuwd naar de voordelen die franchise biedt? Lees dan hieronder verder.

Bekijk hier onze franchiseformules
Franchise | Bedrijventekoop.nl

Voordelen voor de franchisenemer:

 • Het opstarten van een bedrijf (nieuwe vestiging) is relatief eenvoudig omdat de formule al naamsbekendheid heeft opgebouwd.
 • De franchisenemer heeft in een bepaald gebied het alleenrecht om de handelsnaam te gebruiken.
 • De franchisenemer kan meteen een compleet product- en/of dienstenpakket aanbieden.
 • De franchisnemer profiteert van de marketingactiviteiten van de franchisegever.
 • Het is gemakkelijker om leningen aan te gaan voor het bedrijf omdat het ondernemersrisico beperkt is.
 • De franchisenemer behoudt zijn zelfstandigheid. Hij is ‘eigen baas’.
 • Als franchisenemer kan je je direct concentreren op contact met de klant en de verkoop van je producten of de levering van diensten.
 • Een franchisenemer geniet dezelfde voordelen als de filiaalhouder in een grote winkelketen, maar er is één belangrijk verschil: de franchisenemer ziet zijn inzet beloond met de winst uit zijn onderneming. Dat maakt franchise extra interessant.
 

Voordelen voor de franchisegever:

 • De franchisegever profiteert van de inzet van de franchisenemer en ontvangt een maandelijks bedrag voor het uitdragen van de formule.
 • De franchisegever hoeft geen uitgebreid filiaalsysteem op te zetten.
 • De franchisegever kan met een beperkt kapitaal zijn product en knowhow op grote schaal op de markt introduceren.

Aan de slag?

Wil je je aansluiten bij een succesvolle formule? Of juist jouw organisatie uitbreiden door dit in een franchiseconcept te gieten? In beide gevallen kan je bij ons terecht. Wij brengen vraag naar en aanbod van bedrijven bij elkaar en dat geldt ook voor franchise. Bekijk onze formules op de franchise pagina of breng je formule onder de aandacht van onze bezoekers. 

Kunnen wij je helpen?
Monique staat je graag te woord