Terug naar het overzicht

De stappen van een management buy in (MBI)

Je wilt gaan ondernemen! Dat kan door een eigen bedrijf te starten of door een bestaand bedrijf over te nemen. Indien je als ondernemer een bedrijf over wil nemen dan spreken we van een management buy in (MBI). Je koopt je als het ware in, in het bestaande bedrijf. Welke stappen moet je nemen om tot een succesvolle management buy in te komen?

 

Stap 1 Ben je geschikt als ondernemer?

Bedenk je goed waarom je de stap naar het ondernemerschap wilt maken. Komt deze wens uit jezelf, of wordt je beïnvloed door je omgeving? Durf je risico’s te nemen, ben je bestand tegen onzekerheid? Praat hierover met je omgeving en laat je desgewenst analyseren om vooraf in te kunnen schatten of je de eigenschappen bezit om als ondernemer te kunnen slagen. Het is tevens van belang dat je omgeving achter je staat. Dus dat de achterban je steunt in je keuze voor het ondernemerschap. 

 

Stap 2 Jouw zoekprofiel

Aan jou nu de taak helder te formuleren en te ontdekken wat voor soort bedrijf je wil kopen. Maak eerst een duidelijk profiel van jou als ondernemer. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten. Waar wil je je mee bezig houden? Dit is nog belangrijker dan de branche of het soort bedrijf waar je naar op zoek gaat. Uiteindelijk moet je wel een beeld krijgen van de gewenste onderneming ter overname en van je financiële mogelijkheden. Maak ook inzichtelijk wat je niet wilt en houd je vast aan het zoekprofiel. Door hier vooraf goed over na te denken ga je een bepaalde richting op in je zoektocht. Laat je niet verleiden door een ogenschijnlijke interessante propositie die niet in je zoekprofiel past. 

 

Stap 3 Zoeken en vinden

Is het profiel duidelijk dan kan je zoektocht beginnen. Je kan zelf een deel van dit traject op je pakken door op de openbare overnameplatformen te kijken. Een platform is een goed middel om je zoekprofiel onder de aandacht te brengen van verkopende partijen, omdat ze beschikken over een groot netwerk. Je bereikt snel en direct een zeer specifieke en passende doelgroep. Door je profiel hier te plaatsen ga je actief op zoek naar een bedrijf dat bij je past.

Je kan tevens een adviseur inschakelen die je gaat helpen in je zoektocht. Niet elke onderneming is geschikt voor een MBI kandidaat. Adviseurs beschikken over een netwerk en kunnen verder zoeken dan de reguliere platforms. Zo is het voor jou als (beginnend) ondernemer lastig om contact te zoeken met een bedrijf wat bij jouw wensen past. Indien een adviseur dat namens jou doet komt dat anders over voor de potentiële verkoper en wil hij of zij wellicht met je aan tafel.

 

Stap 4 Match

Indien je in gesprek bent met een potentiële verkoper is, naast alle documentatie die moet kloppen, het “onderbuikgevoel” ook van belang. Als er een duidelijke klik tussen jou en de verkoper is, zal dat bijdragen aan het succes van de overname. Andersom als dit er niet is, kan dit op den duur gevolgen hebben. In het geval van een MBI is de band met de verkopende partij belangrijk omdat je hem vaak na de overname nog nodig hebt; denk hierbij aan de financiering en overdrachtsperiode. Ga na of de onderneming aan je ondernemers- en zoekprofiel voldoet. Indien alles klopt, kan je een bieding uitbrengen en gaan onderhandelen. Laat je ook in dit proces bijstaan door een adviseur. Zij zijn emotioneel niet betrokken bij de overname en dat geeft een objectieve en kritische blik wat positief kan uitwerken. Daarnaast kan een adviseur je helpen bij de juiste documentatie op het moment dat je op hoofdlijnen akkoord bent. Leg de zaken duidelijk vast in een intentieverklaring (LOI). In deze intentieverklaring kan je direct exclusiviteit vast laten leggen, wat de verkoper dwingt alleen met jou verder te gaan in het proces.

 

Stap 5 Financiering

Je bent dichtbij de aankoop van de onderneming, echter een belangrijke stap moet nog genomen worden; de financiering. In stap 2 en bij het uitbrengen van je bieding heb je waarschijnlijk al eens gesproken met je bank of externe investeerders om je mogelijkheden in kaart te brengen. Nu heb je een concrete vraag en kan je jouw financieringsaanvraag op (laten) stellen. Ook hier geldt dat het verstandig is een specialist hierbij in te schakelen. Er bestaat tevens een platform waarbij je een aanvraag in kan dienen en je direct een beeld krijgt van je mogelijkheden.  

 

Stap 6 Boekenonderzoek en overnamecontracten

Tijdens het boekenonderzoek (due diligence) krijg je inzicht in alle financiële, juridische en fiscale documenten van de onderneming. Dit inzicht wordt geboden om eventuele “lijken uit de kast” vroegtijdig te ontdekken. Tegenwoordig maakt met gebruik van virtuele datarooms. Mochten er zaken uit naar voren komen waardoor je wederom in onderhandeling moet gaan dan kan dat nog. Indien alles akkoord is, ga je over tot het opstellen van de overnamedocumenten. 


Stap 7 Deal!

Staan de handtekeningen onder de documenten en zijn de geldstromen geregeld dan kan de champagne ontkurkt worden! Je bent de eigenaar geworden van je eigen bedrijf en kan gaan ondernemen!


Bedrijventekoop.nl beschikt over een groot netwerk van specialisten die je bij kunnen staan tijdens het aankopen van je onderneming. Klik hier om een specialist uit jouw regio te vinden.