Terug naar het overzicht

Bestaand bedrijf overnemen

Er zijn veel mensen die willen starten als ondernemer, maar niet iedereen wilt zelf een bedrijf vanuit het niets opbouwen. Veel starters kiezen daarom heel bewust voor een bestaand bedrijf overnemen. Er is bij een bedrijfsovername bekend of het bedrijf bestaansrecht heeft en welke resultaten het bedrijf al geboekt heeft. Hierdoor is het overnemen van een bestaand bedrijf een goed alternatief voor een bedrijf starten, zeker in economisch onzekere tijden.

Voordelen

Een bestaand bedrijf overnemen brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Wat belangrijk is bij een bedrijfsovername is een zeer goede en doordachte voorbereiding. Het voordeel hieraan is, is dat er precies bekend is of je waar voor je geld krijgt, met name op het gebied van eventueel personeel, de klantenkring van het bedrijf, de bezittingen, de schulden en de winstpotentie. Dit zijn, voor ondernemers die zelf een bedrijf starten, vaak zeer onzekere factoren. Waar je als ondernemer bij het starten van een eigen bedrijf maar moet afwachten of de gemaakte plannen en verwachtingen gaan uitkomen en of het bedrijf levensvatbaar gaat worden zijn dus al bekend bij een bedrijfsovername van een bestaand bedrijf. Voor deze voordelen wordt echter wel betaald, meestal in de vorm van goodwill. Dit is een term die veelal gebruikt wordt om deze voordelen en de in de toekomst mogelijke winst in geld uit te kunnen drukken. Lees meer over goodwill.

Nadelen

Een nadeel is dat een bedrijfsoverdracht redelijk duur is, met name bestaande bedrijven die erg goed lopen. Dit nadeel is ook logisch, want met een goedlopend bedrijf geniet waarschijnlijk van een grote omzet en goede winstpercentages. Maar er zijn natuurlijk ook andere nadelen. Zo moet de verkopende partij wellicht bij de bedrijfsovername ook verplichtingen overnemen die niet gunstig kunnen zijn voor het toekomstige rendement van het bedrijf. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld langlopende huurverplichtingen of andere contracten. Het is daarom belangrijk om een goede voorbereiding te maken en alle voor- en nadelen van een potentiële overname op een rijtje te zetten.

Bedrijfsovernames wegens pensioen

Een aantrekkelijke kans voor jonge ondernemers en starters zijn het overnemen van bedrijven die vanwege de pensioengerechtigde leeftijd stoppen. Deze bedrijven worden meestal tegen aantrekkelijke prijzen te koop aangeboden. Dit omdat het pensioen lonkt, zit er een ‘druk’ op de verkoop. Meestal gaat het hier niet om grootschalige ondernemingen, maar om wat leuke kleinere bedrijven waar nog een goede boterham mee te verdienen is, zoals bakkerijen, slagers en nog veel meer.

De financiering van bedrijfsovernames

Het vinden van een goede financiering is in deze tijd moeilijk. Vooral als het gaat om grotere kredieten. Beginnende ondernemers hebben ook meestal niet genoeg eigen vermogen om een bedrijfsovername te kunnen financieren. Er zijn verschillende manieren om aan een financiering te kunnen komen voor een bedrijfsovername. Als u een bestaand bedrijf overneemt dan is het misschien een mogelijkheid dat de oud-eigenaar bereid is om een deel van de koopprijs van de bedrijfsoverdracht en de betaling hiervan over een bepaalde periode uit te smeren. Hierdoor wordt het voor een potentiële koper makkelijker om de bedrijfsovername te kunnen betalen, omdat hij een deel van de toekomstige winst ook hiervoor kan gaan gebruiken. Andere manieren zijn bijvoorbeeld om investeerders te zoeken om een bedrijfsovername te financieren. Lees in dit blogbericht over ‘een bedrijfsovername zonder eigen vermogen’ meer over investeerder en tips over een bedrijfsovername financieren.  ​