Terug naar het overzicht

Besluit bedrijfsoverdracht te laat

Een groot deel van de ondernemers komt te laat met het besluit om het bedrijf over te dragen aan een opvolger of te verkopen. Dat was gisteren een belangrijke conclusie die accountants en bedrijfsadviseurs ter harte moesten nemen bij de Themalunch Overdracht en Overname van de Kamers van Koophandel in Leeuwarden. De themalunch was er een van de elf vergelijkbare bijeenkomsten in de rest van het land. 'Een ondernemer komt pas bij je wanneer het besluit om te stoppen al is gevallen', gaf een deelnemer kernachtig weer. 'Daar is dan al een heel emotioneel proces aan voorafgegaan en in gedachten heeft de ondernemer al afscheid genomen van zijn bedrijf. Dan blijkt dat het bedrijf nog helemaal niet verkoopklaar is en er nog veel juridische aspecten om de hoek komen kijken. Wij moeten die ondernemers dan wel eens vertellen dat ze nog drie tot zes jaar door moeten, om het bedrijf goed te kunnen verkopen.'

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken legde de verantwoordelijkheid voor de vaak late concrete activiteiten die horen bij een goede bedrijfsoverdracht, in eerste instantie bij de betrokken ondernemers zelf. Maar ook de bedrijfsbegeleiders zijn zeker verantwoordelijk voor een goede overdracht, bleek uit haar woorden. 'Zie de grijze golf daarbij als een kans. Binnen enkele jaren zal ongeveer een van de vijf bedrijven in andere handen overgaan. Voor bedrijfsbegeleiders is dat alleen al een geweldig grote markt', hield zij haar landelijke gehoor voor. De boodschap van Van Gennip werd op alle bijeenkomsten in het land getoond. Ook voorzitter Thijs Wöltgens van de Kamer van Koophandel Nederland stak de hand in eigen boezem. 'We hebben jarenlang ingezet op de starters. Ieder jaar is daar weer een speciale dag voor bij de Kamers. We moeten meer aandacht schenken aan de bestaande bedrijven en dan vooral de bedrijven die de komende jaren moeten worden overgenomen. Als de overdracht niet goed wordt aangepakt, betekent dat een grote kapitaalvernietiging. Vandaar ook dat we mei hebben uitgeroepen tot Themamaand Bedrijfsoverdrachten. Vergrijzing heeft niet alleen betrekking op bevolkingsgroepen maar ook zeker op ondernemingen.' Opmerkelijke uitkomst bij de discussie naar aanleiding van de stellingen was de conclusie dat de gebrekkige aandacht die de bedrijfsoverdracht heeft bij de ondernemers geen tikkende tijdbom is onder het mkb.

Oplossingen worden er immers altijd wel gevonden, was de algemene indruk. De gebrekkige aandacht die het thema bedrijfsoverdracht heeft, is vooral een gevolg van de aard van de ondernemers. 'Als je een gedreven ondernemer bent, ben je immers minder geneigd tot samenwerken met iemand die ook beslissingen wil nemen', verwoordde een deelnemer.