Terug naar het overzicht

Bedrijfsovername: Benut kansen optimaal!

Een bedrijfsovername is vaak een complex proces. Of het nu gaat om het kopen van een bedrijf of juist de verkoop van je bedrijf, bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Onze partner Cander van der Veer van Damsté advocaten | notarissen geeft je hieronder een viertal belangrijke tips, waarmee je het bedrijfsovernameproces tot een goed einde brengt.

1. Stel de juiste vragen!

Welke kansen biedt een fusie of overname? Welke risico’s zijn er? Welk bedrijf is geschikt voor een overname? Is synergie mogelijk? Hoe gaan we ons presenteren? Wat is een reële waardering of prijs? En wat als zaken mooier zijn voorgesteld dan ze achteraf blijken te zijn?  

Telkens spelen deze vragen. Koop, verkoop, (af)splitsing of fusie is geen alledaags gebeuren. Stel daarom de juiste vragen. De antwoorden zijn onmisbaar om  adequaat het (ver)koopproces te kunnen doorlopen.

2. Kijk naar het grotere plaatje!

Verder is het belangrijk om het grotere plaatje voor ogen te kunnen houden. Waar bevindt zich de stip op de horizon. Waarom willen we kopen of verkopen? Wat is het doel dat we voor ogen hebben en wat is het doel van de ander? Zo wordt samen een ‘common ground’ gecreëerd en gaat het proces van start om tot een succesvolle overname te komen.

3. Behoud de regie!

Een onderhandelingsproces laat zich niet altijd even makkelijk dirigeren. Zorg daarom voor duidelijkheid. Dan weet iedereen aan de onderhandelingstafel waar men aan toe is. Leg belangrijke momenten in het proces vast. Wanneer begint het boekenonderzoek? Hoe lang mag het onderzoek duren? Hoe uitgebreid moet het onderzoek zijn (alleen een quick scan?), wie gaat het onderzoek uitvoeren? Wie stelt de overnamecontracten op? Wanneer is de datum van de levering? Zo houden partijen de juist focus, wat het proces ten goede komt.

4. Laat je adviseren!

Zoals gezegd, koop, verkoop, (af)splitsing of fusie is geen alledaags gebeuren. Laat je daarom goed vooraf en tijdens het (ver)koopproces adviseren. Op het moment dat de betrokken belangen aanzienlijk zijn en de kennis ontbreekt om een en ander zelfstandig af te handelen is het de hoogste tijd om de hulptroepen in te schakelen.

Meer informatie:

Wanneer je meer informatie wenst naar aanleiding van bovenstaand artikel kun je hier contact opnemen.
 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.