Terug naar het overzicht

Bedrijfsverkoop, hoe gaat dit in zijn werk?

Heb je al eens je bedrijf verkocht? De meeste ondernemers hebben dit namelijk nog nooit gedaan en denken vaak dat dit zo gedaan is. Dit is echter niet zo, je verkoopt je bedrijf ook niet zo maar. Toch is het vaak erg belangrijk hier een goede deal uit te halen, omdat dit voor veel ondernemers hun pensioen is. Het is dan ook aan te raden om meteen goed te beginnen en je goed voor te bereiden. Daarom hebben wij alles even op een rijtje gezet voor jou.

Bepaal de waarde van je bedrijf

Het eerste wat je moet doen is de waarde van je bedrijf bepalen. Daar bestaan verschillende methoden voor. Schakel hier een professional voor in! Het lijkt misschien makkelijk om zelf even de waarde van je bedrijf te bepalen, maar een professional heeft toch altijd een ander perspectief. Bovendien is hij, anders dan jij, objectief en heeft hij een kijk van buitenaf. Het is mogelijk dat je subjectief en emotioneel betrokken bent, want het is en blijft toch je bedrijf. Voor meer informatie over de waardepaling van een bedrijf kunt je hier terecht.

Bepaal wat de kopersmarkt van je bedrijf is

Er bestaan allerlei verschillende soorten kopers en iedereen hecht natuurlijk een andere waarde aan iets. Hoe moet je dit dan aanpakken? Je gaat simpelweg op zoek naar de ideale koper voor je bedrijf en deze warm te maken voor het kopen van je bedrijf. Om deze ideale koper te vinden is het slim om de potentiële kopers vooraf al een keer te googlen en wat onderzoek naar ze te doen. Zo kun je niet alleen alvast alle kandidaten wegstrepen waarvan je al weet dat ze het niet gaan worden, maar ook weet je dan welke onderwerpen je moet aankaarten om je bedrijf erg interessant te maken voor de rest. Het lijkt wat meer werk, maar uiteindelijk heb je er wel veel voordeel van.

Stel de verkoopdocumentatie op

Voordat je potentiële kopers benadert, moet je zorgen dat je alle benodigde papieren paraat hebt. Wanneer je een persoon op het oog hebt als potentiële koper, moet je ook de papieren kunnen laten zien die bij de bedrijfsverkoop horen om deze persoon te kunnen overtuigen je bedrijf te kopen. Een koper wil natuurlijk wel weten wat hij gaat kopen. Zorg wel dat je de potentiële koper een geheimhoudingsovereenkomst hebt laten tekenen, voordat je hem alles over je bedrijf laat zien.

De eerste kennismaking

Wanneer je een aantal personen op het oog hebt wat betreft mogelijke kopers maak je met elk een afspraak om nader kennis te maken. Hierdoor kun je wederzijds informatie uitwisselen. De koper wil natuurlijk alles weten over het bedrijf om zo een zo goed mogelijk overnamebod te kunnen uitbrengen en voor jou als verkoper is het ook wel belangrijk om te weten met wat voor iemand je precies te maken hebt. Je bent misschien wel geïnteresseerd in wat de koper met je bedrijf van plan is, wat er met het personeel gaat gebeuren e.d. Meestal loopt deze kennismaking erg soepel. Denk hier echter niet te licht over, het is wel meteen de eerste onderhandeling. Zorg dus dat je dit goed aanpakt!

Onderhandelen

Nadat je alle indicatieve bindingen hebt ontvangen, kunt met de serieuze kandidaten een vervolggesprek gaan plannen. Met dit gesprek kun je eens kijken tot in hoeverre dit bod nog kan veranderen. Hierbij is niet alleen de prijs belangrijk, maar ook de dealstructuur, het waarborgen, de garanties, de betaling van de afkoopsom, de overnamefinanciering, etc. Wanneer je met deze kandidaten in gesprek gaat, moet je zorgen dat je ze allemaal gelijk behandelt en dat het gesprek bij elk van hen ongeveer hetzelfde loopt. Zo heb je op de gevraagde onderwerpen van alle potentiële kopers een antwoord. Op deze manier kun je de kandidaten het beste met elkaar vergelijken. Ter voorbereiding moet je deze vragen uiteraard die je wilt gaan stellen, voor de gesprekken bedenken, om te zorgen dat je niets vergeet. Het is aan te raden deze gesprekken op te nemen, zodat je deze later nog eens kunt bekijken. Let dan vooral op de manier waarop ze je standaardvragen beantwoordden.

Een koopovereenkomst opstellen

Wanneer de koper en verkoper het in grote lijnen eens zijn over de overname wordt er een koopovereenkomst opgesteld, waarin alles tot in detail wordt beschreven. Er wordt soms eerst ook nog een intentieverklaring opgesteld, maar dit komt eigenlijk op hetzelfde neer.

Het due dilligence onderzoek

Wanneer die koopovereenkomst door alle partijen ondertekend is, zal de koper graag een due dilligence onderzoek willen doen. Deze heeft natuurlijk ook een onderzoeksplicht en er wordt ook van hem verwacht dat hij dit naar behoren uitvoert. De koper kan met dit onderzoek kijken of de informatie die door de verkoper verstrekt is, helemaal klopt. Verder kan de koper door dit onderzoek te weten komen of er nog iets speelt binnen het bedrijf dat de bedrijfsverkoop kan beïnvloeden. Vaak wordt het due dilligence onderzoek gezien als vervelend en een hoop gezeur om niks, maar je moet wel begrijpen dat de koper alles wil weten over het betreffende bedrijf en niet zo maar even iets koopt. Het is niet alsof de koper je niet vertrouwd, er staat simpelweg veel voor hem op het spel en wil daarom zekerheid. Het is gewoon een onderdeel van het overnameproces.

Het afronden van de bedrijfsverkoop

Als er uit het due dilligence onderzoek voor de koper geen reden is gekomen om de koop af te blazen, zal het worden afgerond zoals in de koopovereenkomst staat beschreven. Dit betekent ook dat de betaling voor de overname wordt gedaan, aandelen en/of activa worden overgeleverd, etc. Maar als dit is afgerond ben je nog niet meteen klaar! Het is gebruikelijk dat je de verkoper van het bedrijf helpt om de bedrijfsoverdracht & zo soepel mogelijk te laten lopen en dat je je opvolger nog een beetje helpt met opstarten. Je kunt dit misschien erg lastig vinden, aangezien je het niet zelf meer voor het zeggen hebt, maar het hoort er nu eenmaal bij.