Terug naar het overzicht

Bedrijfsovernamemarkt draait op volle toeren; aanbod blijft hoog, omzet beheerst de vraag

In het eerste kwartaal van 2023 is het aantal nieuw aangeboden bedrijven op Bedrijventekoop.nl nog altijd bovengemiddeld hoog. Vooral in de sectoren ICT-dienstverlening, gezondheidszorg en detailhandel kiezen steeds meer ondernemers voor het verkopen van hun onderneming. Aan de vraagkant speelt de omzetgrootte van het bedrijf een belangrijke rol. De totale vraag naar bedrijven is in dit kwartaal afgenomen ten opzichte van vorig jaar, maar de vraag naar bedrijven met een omzet vanaf € 1.000.000 is in dezelfde periode juist gestegen.

In 2022 kozen bijzonder veel ondernemers ervoor om hun onderneming in de etalage te zetten. Het aanbod lag gemiddeld ruim 20% hoger dan in de vier voorgaande jaren. Deze trend heeft zich doorgezet in het eerste kwartaal van 2023. Het totaal aantal aangeboden bedrijven is nagenoeg gelijk aan 2022. In de sectoren ICT-dienstverlening, gezondheidszorg en detailhandel lag het aanbod zelfs 81% hoger dan normaal. Daarnaast zijn ook meer ondernemers in de groothandel en bouw op zoek naar een overnamekandidaat. In deze sectoren is het aanbod met ruim 50% toegenomen. Het aantal horeca ondernemingen is daarentegen juist afgenomen. Na een stijging in de afgelopen drie jaar is het aantal nu weer terug op het niveau van voor Corona.

Aangeboden bedrijven Q1 2023 - Bedrijventekoop.nl

De gemiddelde omzet van bedrijven die op de markt komen ligt merkbaar hoger. Het aantal bedrijven dat op het platform verscheen en een omzet heeft van meer dan € 1.000.000 is met 26% gestegen ten opzichte van 2022. Het aandeel van deze omzetgroep op het totaal aantal aangeboden bedrijven is daardoor met 8% gestegen. De sector industrie springt eruit. In het eerste kwartaal van 2023 zijn driemaal zoveel bedrijven met een omzet van meer dan € 1.000.000 aangeboden dan in de jaren hiervoor. Momenteel valt 77% van de nieuw aangeboden bedrijven in deze omzetcategorie, waar dit normaal schommelt tussen de 45% en 55%. Ook in de sectoren bouw en groothandel is het aandeel flink toegenomen en ligt het ruim boven de 60%.

Aan de koopkant is de omzetgrootte een bepalende factor voor ondernemers. De algehele vraag naar bedrijven is in het eerste kwartaal van 2023 met 14% afgenomen, echter is het animo voor bedrijven met een omzet van meer dan € 1.000.000 juist met 13% toegenomen. In vrijwel alle sectoren was deze stijging terug te zien, maar extra opvallend is de sector detailhandel. De totale vraag daalde hier met 11%, maar dubbel zoveel ondernemers waren op zoek naar een bedrijf met bovengenoemde omzetgrootte. Verder stuwen de bouw en groothandel ook hier het percentage omhoog. De enige twee sectoren waar omzetgrootte minder van belang lijkt, zijn ICT-dienstverlening en gezondheidszorg. Met een totale stijging van de vraag met respectievelijk 18% en 36% zijn deze sectoren momenteel erg in trek bij ondernemers.

Vraag op basis van omzet q1 - Bedrijventekoop.nl

Bekijk ook: