Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen of toch doorgaan?

Wil ik mijn bedrijf verkopen of zal ik toch nog een tijdje doorgaan? Dit is een veel voorkomende vraag bij ondernemers. Ook in de Flexbranche is het momenteel een thema dat speelt bij veel ondernemers. Onze partner Michel Matthijsse van TMCF heeft zich gespecialiseerd in deze branche en laat in onderstaand artikel zien dat doorwerken niet altijd het juiste antwoord is, zeker als je voornemens bent om binnen een paar jaar je bedrijf te verkopen.
 
Verkopen of doorgaan? Dat is een vraag die bij veel Flexondernemers momenteel speelt. In een eerdere blog schreef ik dat de meeste uitzendbureaus en staffing bedrijven verkocht worden voor 3 tot 4 keer EBITDA (ongeveer de winst voor belasting en afschrijving). Vaak wordt gesteld dat bij een opbrengst van bijvoorbeeld 3,5 keer EBITDA je datzelfde bedrag ook verdient door 3,5 jaar door te werken.
 
De vraag is of dit een juiste redenering is. Zo op het eerste gezicht lijkt dit wel het geval. Maar het is de moeite waard om het nader te onderzoeken en door te rekenen.
 
EBITDA is namelijk niet gelijk aan de winst na belasting. In het onderstaande voorbeeld is de EBITDA €88.000,- hoger dan de winst na belasting, dus daar zit een behoorlijk verschil.
 
En als je het onderstaande bedrijf uitwerkt blijkt dat na 4,7 jaar evenveel verdiend is als bij de verkoop met 3,5 keer EBITDA. En dat scheelt aanzienlijk. Na 3,5 jaar is er met de voortzetting €287.000,- minder opbrengst dan met de verkoop!
 
Als het doorgaan of stoppen een puur financiële afweging is, zou je bij een opbrengst van 3,5*EBITDA, bijna 5 jaar moeten doorwerken om hetzelfde te bereiken.

Rekensom: een middelgroot uitzendbureau

Het bovenstaande is gebaseerd op deze gegevens:
Een middelgroot uitzendbureau. We verwachten de komende jaren een gelijke omzet. Er is een structuur met een Holding en een werkmaatschappij. De werkmaatschappij gaat verkocht worden. Nadere gegevens:
  • Uitzendbureau met een omzet van 10 miljoen
  • Winst voor belasting €300.000,-
  • Management fee €150.000,-
  • Afschrijvingen €25.000,-
  • Rentekosten €5.000,-
  • Vennootschapsbelasting €58.000,-
Dat betekent een EBITDA van €330.000,-. Stel dat de verkoopwaarde van het bedrijf 3,5 keer EBITDA = €1.155.000,-. De netto winst bedraagt €248.000,-. Dat betekent dat je 4,7 jaar moet werken om de verkoopprijs te verdienen.

Meer informatie:

Wanneer je meer informatie wenst naar aanleiding van bovenstaand artikel kun je hier contact opnemen.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.