Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen: 5 handige tips

Het verkopen van je bedrijf is één van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Je bedrijf kan in de verkoop gaan vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, omdat de gezondheid het niet meer toelaat óf omdat je gewoon toe bent aan een nieuwe uitdaging. Zo heb je jarenlang tijd én moeite in een onderneming gestopt. En zie je al dit harde werken natuurlijk graag beloond. Ook vormt de verkoop van je onderneming vaak de belangrijkste financiële pijler voor de toekomst. 
 
Echter, een goede bedrijfsovername kost tijd. En dit vergt natuurlijk ook een goede voorbereiding. Twee derde van de ondernemers hebben alsnog één jaar voor de overname niets geregeld. Een bedrijf verkopen klinkt dan ook simpel, maar het vinden van een geschikte koper is niet eenvoudig. Wél is dit van belang omdat dit zorgt voor een hogere opbrengst. Om je hierin bij te staan hebben wij al vijf tips voor je op een rijtje gezet. 
 

1. Bepaal doelstellingen

Het overnametraject begint met het bepalen van doelstellingen. Dit is te onderscheiden in persoonlijke én zakelijke doelstellingen. Wees bij het opstellen hiervan realistisch én probeer zo goed mogelijk in te leven in de situatie ná de overdracht. Het verkopen van een bedrijf is een emotionele beslissing. Bespreek de emoties met familie én vrienden. Hier kan je veel profijt van hebben later in het traject. 
 
Met de persoonlijke doelen breng je voor jezelf duidelijk in kaart waarom je het bedrijf wilt verkopen én welke gevolgen de verkoop precies met zich meebrengt. Ga na wat de precieze reden van verkoop is én of je na de verkoop nog betrokken wilt blijven. Of tóch de deur spreekwoordelijk achter je dicht wilt trekken. 
 
Ook de zakelijke doelen spelen een rol bij het verkopen van je bedrijf. Bekijk de zakelijke kant van de overname. Hoe zit het met de pensioenvoorziening en hoeveel inkomen is nodig ná de overdracht? Ga na of dit haalbaar is en waar de gelden vandaan komen. Ook is het verstandig om na te gaan wanneer het pensioen vrij komt en of hier belasting over betaald moet worden. Bepaal vervolgens het juiste moment door na te gaan of een bedrijf over een paar jaar wellicht meer geld oplevert. 
 

2. Bedrijf verkoopklaar maken

Een bedrijf op tijd verkoopklaar maken is nodig om een het uiteindelijk zo goed mogelijk te verkopen. Zorg dat alle zaken op orde zijn om het vervolgens zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Houd rekening met de volgende zaken.
 
Management
Organisatie
Fiscale en juridische aspecten
Financiële huishouding
 

3. Vraagprijs bepalen

De vraagprijs bij een bedrijf verkopen is vaak gebaseerd op de ondernemingswaarde. Bij een aandelentransactie gaat het dan om de aandelenwaarde. En bij een activa/passiva transactie om de ondernemingswaarde. Vaak is het niet gemakkelijk om de ondernemingswaarde vast te stellen. De precieze methode om dit te doen bestaat dan ook niet. De DCF-methode is het meest gebruikt. Dit is gebaseerd op de toekomstige kasstromen omdat de behaalde resultaten uit het verleden géén garantie geven voor de toekomst. 
 

4. Transactievorm

Bij een eenmanszaak, maatschap en VOF is altijd sprake van een activa/passiva transactie. Echter, bij een BV heb je ook de keuze uit een aandelentransactie. Bij een activa/passiva transactie worden alle losse bezittingen (activa) en schulden (passiva) overgedragen aan de koper. De BV zelf wordt dan ook niet verkocht, maar alleen een (aantal) bezittingen en eventueel schulden hiervan. Bij een aandelentransactie blijft de BV de eigenaar en daardoor verloopt de verkoop vaak een stuk gemakkelijker. Alle contracten, overeenkomsten én verplichtingen gaan van rechtswege automatisch over naar de nieuwe eigenaar.  
 

5. Informatievoorziening

De informatievoorziening speelt een cruciale rol bij geïnteresseerde partijen. Het zorgen voor een goede informatievoorziening kan door een tweetal informatiedocumenten op te stellen. Namelijk een (anonieme) investeringspropositie én een (niet anonieme) informatiememorandum. 
 
Bij het verkopen van je bedrijf kan je veel zaken zelf oppakken, Bedrijventekoop.nl kan je hierbij helpen. Diverse whitepapers en tools zijn via ons platform beschikbaar. Indien je de hulp van een gedegen adviseur in wil schakelen dan verwijzen wij je graag naar een specialist in je regio.