Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen – 3 tips ter voorbereiding

Ben je als ondernemer voornemens je bedrijf te verkopen? Dit is een ingrijpende beslissing en daarnaast is het een complex proces welke gevolgen zal hebben voor je organisatie, je familie en voor jezelf. Onze partner Sophista Fusies en & Overnames heeft vaker met dit traject te maken en geeft hierbij drie tips om goed voorbereid te beginnen aan het traject om te komen tot een succesvolle bedrijfsoverdracht.
 

1: Neem de tijd 

Veel ondernemers leven met de waan van de dag en denken nog niet na over verkoop van hun onderneming of over de periode na verkoop. Toch weten ze wel dat er eens een tijd gaat komen dat bedrijfsoverdracht plaats zal moeten vinden. Afscheid nemen van je bedrijf is een emotioneel proces. Daarom is het advies ook om tijdig te starten met het opstellen van een plan op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Begin op tijd met het uit handen geven van bepaalde zaken en bereid de organisatie voor op een nieuwe fase. Denk daarbij ook goed na over wat je zelf gaat doen na overname,. Een duidelijke motivatie zal bijdragen aan een geslaagde overdracht. 
 

2: Zorg voor de juiste structuur 

Een goede juridische structuur draagt bij aan een eenvoudigere overdracht en kan bovendien de fiscale gevolgen beperken. Ben je eigenaar van het vastgoed waarin de onderneming zich bevindt? Dan zorgt een zogenaamde drietrapsraket, met een holding, vastgoed BV en daaronder de werkmaatschappij, voor flexibiliteit. Het is verstandig je goed te laten adviseren wanneer je een onderneming opzet en dit regelmatig te evalueren met je adviseur. 
 

3: Strategisch en financieel plan  

Als ondernemer is het belangrijk een duidelijke missie te formuleren en deze te vertalen naar een visie en strategie. Zorg ervoor dat je dit vastlegt in een duidelijk strategisch plan. De financiële effecten van strategische beslissingen worden vastgelegd in een begroting en financieel plan. Kopers zijn op zoek naar gezonde ondernemingen die goed presenteren en georganiseerd zijn. Zeker nu zijn bedrijven interessant die hun omzet en rendement op peil kunnen houden, dit geeft comfort en vertrouwen aan overnamepartijen. 
 

Tot slot

Ondernemers die hun tijd steken in een goede voorbereiding zullen dit uiteindelijk terugverdienen. Je bedrijf verkopen is een intensief traject. Laat je op de juiste momenten bijstaan door een deskundig adviseur. Uiteindelijk gaat het erom dat zowel de onderneming als jij zelf klaar zijn voor de verkoop. 
 
Wanneer je meer informatie wenst naar aanleiding van dit artikel, kan je contact opnemen met:
 
Syske van Denzen
 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.