Terug naar het overzicht

Bedrijf kopen of starten?

Er zijn verschillende redenen waarom een bestaand bedrijf kopen beter is dan zelf een onderneming beginnen. Dus ben je klaar voor een eigen bedrijf, koop er dan een in plaats van zelf te beginnen. Hoewel je misschien het streven hebt om een eigen merk te beginnen en een bedrijf op te bouwen van de grond af, zitten er ook veel voordelen aan het kopen van een bestaand, onafhankelijk bedrijf.

Inkomen vanaf dag één

Wanneer je een bedrijf koopt, is alles al op zijn plek en is het bedrijf meteen klaar om goed te kunnen functioneren. Je hoeft niets op te bouwen, op te zetten of nog in te kopen. Alles is klaar en je kunt het bedrijf meteen gaan runnen. Dat betekent ook dat je vanaf dag 1 een inkomen hebt en dus ook niet meer naar je oude baan hoeft om te kijken. Zo kun je jezelf volledig focussen op het nieuwe bedrijf.

Lager risico

Een eigen bedrijf kopen is een investering met een relatief laag risico. Een bestaand bedrijf zal, in de veronderstelling dat het succesvol is, een geschiedenis hebben van het genereren van winst. Deze winst zal waarschijnlijk niet ineens verdwijnen wanneer je het bedrijf overneemt. Dit klinkt toch nog niet zo slecht, vergeleken met start-ups die zelden nog maar quitte spelen in de eerste twee jaar, drie jaar of zelfs langer. Veel bedrijven die al een paar jaar bestaan, maken daarentegen waarschijnlijk wel winst in jouw eerste jaar.

De financiering

Voor een nieuw bedrijf heb je geld nodig, of je nu een bedrijf wil kopen of er een wil starten. Alles kost geld. Raad eens waarmee je een grotere kans op een lening hebt, met een bedrijfsaankoop of -oprichting? Bij een bedrijfsaankoop ja! Je bent namelijk niet de enige die profijt heeft van een investering met een lager risico. Banken hebben hierdoor meer zekerheid dat je in staat zal zijn om de lening terug te betalen, waardoor je een grotere kans hebt op een lening.

Medewerkers

Het kan erg eenzaam zijn om alleen een bedrijf te beginnen. Je zal soms de motivatie niet hebben en je zal niet overal kennis over hebben. Als je zelf een bedrijf begint, zal je vaak niet over het geld beschikken en niet genoeg werk hebben voor een werknemer. Bij een bedrijf kopen, krijgt je deze medewerkers er zo maar bij. Ook is het bij een bedrijfsovername vaak mogelijk om de vorige eigenaar na de verkoop nog voor een bepaalde periode bij het bedrijf te houden als adviseur en om je een beetje wegwijs te maken. Je kunt dit samen afspreken en op laten nemen in het contract.

Bedrijf kopen voor het merk

Bestaande bedrijven hebben reeds een bepaalde naamsbekendheid. Je bedrijf is al bekend in de branche en heeft vaak een, al dan niet vast, klantenbestand opgebouwd.  Het kan jaren duren voordat je zoiets hebt opgebouwd met een nieuw bedrijf. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de extra marketingkosten die dit met zich meebrengt. Een merknaam en klantenbestand opbouwen kost vaak veel tijd en geld. Al met al is het dus interessant om een bestaand bedrijf over te nemen. Dit bezorgt je een vliegende start en is minder risicovol (en heeft dus een grotere kans op succes) dan het starten van een nieuwe onderneming.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij een bedrijf kopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.