Terug naar het overzicht

Bedrijf kopen met schuld

Je wil een bedrijf opstarten, maar beschikt niet over de middelen om dit te doen. Wat nu? In plaats van allerlei leningen met torenhoge rentes aan te gaan, kunt u ook een bedrijf met schuld overnemen.  

Bedrijfsovername met schuld

Het lijkt misschien heel raar en dom om een onderneming te kopen die schulden heeft en niet lekker draait, maar er zit wel één heel groot voordeel aan dat toch wel opweegt tegen deze nadelen. Het kopen van een bedrijf schuld is namelijk veel goedkoper dan een normale bedrijfsovername. Doordat het bedrijf schulden heeft, is het veel minder waard.  

Hoe gaat dit nou in zijn werk?

Bepaal natuurlijk eerst in welke branche u wilt zitten met uw bedrijf, hoe groot het bedrijf moet zijn, etc. Er zal vast wel iets zijn wat u interesseert en wat voor werk u zou willen doen. Stel uzelf hierbij vooral de vraag: ‘Ben ik gelukkig met deze baan en zou ik dit met plezier kunnen doen?’ Ga op zoek naar verschillende bedrijven die u intressant vindt en vergelijk ze met elkaar. Wat zijn al deze bedrijven precies waard, in hoeverre is het nog nodig om dingen aan te passen aan de bedrijven en natuurlijk, voor hoeveel zou u ze over kunnen nemen?  Uiteindelijk kiest u één bedrijf uit dat u het beste lijkt. Vanaf dit punt gaat het hetzelfde als een gebruikelijke bedrijfsovername. Het enige verschil is de overnameprijs. Deze is bij een bedrijfsovername met schuld simpelweg een stuk lager door de lagere waarde van het bedrijf.  

Risico

Natuurlijk is er wel sprake van een bepaald risico bij een bedrijfsovername met schuld. Als het bedrijf lijdt onder de financiële stress en niet in staat is om de aflossingen en interest te betalen aan crediteuren zal het bedrijf misschien wel over moeten gaan op een default of een liquidatie. Daarom moet een transactie worden gestructureerd, zodat het geschikt is voor het bedrijf en past bij de risicobereidheid van de nieuwe eigenaar.