Terug naar het overzicht

Bedrijf kopen in plaats van starten

Veel mensen dromen van het hebben van een eigen bedrijf. Hoewel een eigen onderneming natuurlijk hard werken is, loont het ondernemerschap zich en brengt het een bepaalde vorm van vrijheid met zich mee. Om hun droom te verwezenlijken, starten veel ondernemers met een nieuwe bedrijf. Velen zijn zich daarbij niet bewust van de mogelijkheid om middels een bedrijfsovername in een lopend bedrijf te stappen. Een bedrijf kopen kan echter verschillende voordelen met zich meebrengen.

Minder risico bij het kopen van een bedrijf

Wanneer je van plan bent om een bedrijf te kopen dat al een bepaald marktaandeel bezit en een aantal jaar winst gegenereerd heeft, dan is de kans op het verkrijgen van een financiering een stuk groter. Dit geeft namelijk meer zekerheid aan een financier dat hij zijn investeringen op termijn terug verdient.
 
Ook bij jou als koper neemt het een stukje risico weg wanneer je instapt in een goedlopende onderneming. Bij het kopen van een bedrijf kijk je natuurlijk naar de resultaten en zal je je waarschijnlijk enkel richten op een bedrijf dat reeds winstgevend is. Doordat er reeds positieve resultaten behaald worden neemt de kans op mislukking af. Wanneer je al enige tijd nadenkt over het starten van je eigen bedrijf, maar de stap niet echt durft te zetten door het risico van een mislukking, dan zou een bedrijfsovername een ideale optie kunnen zijn.

Direct opbrengsten

Wanneer een bedrijf start vanaf nul, zijn de kosten van de onderneming in de eerste periode vaak hoger dan de opbrengsten. Een ondernemer heeft echter wel een inkomen nodig voor zijn of haar levensonderhoud. Je kunt ervoor kiezen om je nieuwe bedrijf te runnen naast je huidige baan. Dit neemt echter veel tijd in beslag en levert vaak stress op, omdat dit veel energie kost.
Het instappen in een lopend bedrijf levert direct opbrengsten op. Het bedrijf dat je koopt, beschikt in veel gevallen reeds over een klantenbestand, een personeelsbestand en een gevulde orderportefeuille. De vorige eigenaar heeft onder deze omstandigheden zijn brood kunnen verdienen, dus in principe zou dat ook voor jou als nieuwe eigenaar moeten gelden. Vanzelfsprekend zal je wel eerst een aanpassingsperiode nodig hebben waarin je het bedrijf en de relaties zal leren kennen, maar in veel gevallen is de oude eigenaar bereid je hierin te ondersteunen en blijft hij, als dit gewenst is, een bepaalde tijd aan om de overname zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit geval kun je je oude baan dus opzeggen en je volledig storten op je nieuwe bedrijf en het ondernemerschap.

Naamsbekendheid

Het opbouwen van een sterke naamsbekendheid en een goed imago voor je bedrijf kost veel tijd. Daarnaast komen er vaak flinke kosten bij kijken in de vorm van marketingkosten. Dit wordt door veel startende ondernemers nogal eens onderschat. Een bestaand bedrijf heeft reeds een bepaalde bekendheid opgebouwd, waardoor minder geïnvesteerd hoeft te worden in het opbouwen van het merk. Let bij het kopen van een bedrijf dus ook goed op de reputatie die het heeft opgebouwd. Een bedrijf met een goed imago vergroot de kans op terugkerende klanten. Hoe beter de reputatie van een bedrijf, hoe een grotere kans van slagen je nieuwe onderneming heeft. Om een beeld te krijgen van de reputatie van een bedrijf kun je bijvoorbeeld de reviews en gebruikerservaringen op internet bekijken. Wellicht ken je personen die klant zijn van dit bedrijf. Deze zou je kunnen vragen naar hun ervaringen met het bedrijf.

Bestaand netwerk

Bedrijfsrelaties zijn erg belangrijk. Een sterk netwerk van leveranciers, adverteerders, distributiepunten en andere partners is van vitaal belang voor je bedrijf. Wanneer je deze relaties zelf moet gaan opbouwen, kan dit net als bij een klantenbestand, aardig wat tijd en werk kosten. Het is daarom verstandig om tijdens je zoektocht naar een te koop staand bedrijf ook te letten op het netwerk dat het bedrijf al heeft opgebouwd. Beschikt het potentiële bedrijf reeds over een sterk netwerk? Dan is dit interessant voor jou als koper. Spreek met de verkoper af dat hij zorgt voor een goede overdracht van het bedrijf en je introduceert bij zijn relaties. Het onderhouden van deze contacten kan zorgen voor een goede toekomstige samenwerking.

Ervaren personeel

Van alle zaken die je overhoudt aan een bedrijfsovername is het personeel misschien wel het belangrijkst. Voor veel ondernemers is het lastig om goed en gekwalificeerd personeel aan te trekken. Daarbij komt dat het enige tijd duurt voordat een nieuw personeelslid helemaal is ingewerkt en volledig kan meedraaien in het bedrijf. Wanneer je start met een nieuwe onderneming komt er veel op je af. De hierboven beschreven zaken kosten veel tijd en energie. Het inwerken van een nieuw personeelslid komt hier nog bovenop. Ondernemers hebben na het starten van de onderneming vaak niet genoeg tijd over om een nieuwe werknemer aan te nemen en in te werken. Dit kan de groei van de onderneming remmen, doordat er niet meer werk aangenomen kan worden. Het voordeel van het kopen van een bestaand bedrijf is dat hier meestal reeds gekwalificeerd personeel aanwezig is. Die kennen het bedrijf en de werkzaamheden, waardoor jij als nieuwe ondernemer sneller aan de slag kunt gaan met je taken. Verder kan je ze om hulp vragen en kunnen ze je wegwijs maken in je nieuwe bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf kopen?

Wil jij een bedrijf kopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.