Terug naar het overzicht

Bankfinanciering bij Management Buy-out

Lukt het u niet uw Management Buy-out te financieren met hulp van de bank? Het is voor bedrijfsovernames in het MKB steeds moeilijker om een bankfinanciering te krijgen. Het is echter wel mogelijk als u goed te werk gaat.

Crisis

Bijna alle Management Buy-outs worden gedaan met financiering van een bank. Sinds het begin van de crisis is het echter wel moeilijker geworden om een bankfinanciering te verkrijgen. Natuurlijk is het logisch dat banken minder risico’s nemen in tijden van crisis en in sommige gevallen was het anders misschien ook wel mis gegaan.

Strengere voorwaarden

Banken lenen tegenwoordig geld uit onder veel strengere voorwaarden dan voor 2008. Als lener kunt u rekenen op strengere ratios, voorwaarden en garanties en een hoger rentemarge dan voorheen het geval was bij Management Buy-outs en bedrijfsovernames. Het is wel dat er, mits u goed bent voorbereid, altijd wel bankfinanciering te vinden is voor het kopen van een bedrijf. En al helemaal als u een professionele investeerder mee hebt, zullen banken bereid zijn om mee te helpen in de financiering.

Spreid uw kansen

Zet nooit alles op één kaart. Het is niet verstandig om maar met één bank te gaan praten in de veronderstelling dat deze vast wel positief zal antwoorden op uw verzoek om financiering. Wanneer u meerdere banken contacteert, heeft u meer kans dat u uw bankfinanciering krijgt. Zoek ook professionele hulp bij het aantrekken van financiering. Schakel experts in om u te ondersteunen en uw vraag om een lening te onderbouwen. Zo bent u goed voorbereid en komt u ook zo over. Dit zal er voor zorgen dat banken meer vertrouwen in u krijgen. Een andere reden om u goed voor te bereiden is het feit dat u eigenlijk maar één kans hebt. Als het eerste gesprek bij de bank niet lekker gaat, zult u waarschijnlijk niet nog een kans krijgen.