Terug naar het overzicht

Alternatieve financiering: Waar moet je op letten?

Het vinden van de benodigde financiering voor een bedrijfsovername kan soms lastig zijn. Wanneer de bank hierin geen uitkomst kan bieden, kun je op zoek gaan naar een alternatieve financiering. Belangrijk is hierbij is dat je in zee gaat met een betrouwbare financier. Onze partner Cander van der Veer van Damsté advocaten | notarissen geeft hieronder enkele tips waar je op moet letten:
 
“Mijn onderneming gaat een nieuwe fase in. Ik ben daarom op zoek naar een nieuwe financier. Heb jullie tips voor het vinden van een (alternatieve) financiering? Ik ben al bij de bank geweest, maar het is niet zo eenvoudig om een lening af te sluiten”
 
Het aanbod van alternatieve financieringen blijft groeien. Er komen meer en meer manieren om een financiering te vinden voor het aannemen van extra personeel, het openen van een nieuwe vestiging of de aanschaf van een nieuwe machine.
Voor het aangaan van een lening bij een alternatieve financier is een heldere uitleg over hoe het geld wordt verdiend en hoe de geldstromen binnen de onderneming lopen niet voldoende. In het geval wordt gekozen voor een alternatieve financiering zal ook aandacht aan een aantal andere zaken besteed moeten worden.

Hoe vind ik een betrouwbare financier?

Niemand wil met een onbetrouwbare financier in zee gaan. Bij de keuze staat de betrouwbaarheid van een financier voorop. De betrouwbaarheid van een ABN Amro, ING of Rabobank is een gegeven. In de afgelopen jaren zijn verschillende MKB fondsen opgericht die niet langer actief zijn op de Nederlandse markt. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar de personen achter de alternatieve financier. Op internet is veel te achterhalen. Vaak zijn er de nodige ervaringen en reviews te vinden.

Belangrijk: Lees de documentatie aandachtig door

Het ligt voor de hand, maar we kunnen er niet vaak genoeg op wijzen: lees ook de kleine letters aandachtig door (algemene voorwaarden). Hoe hoog is de boeterente als te laat wordt terugbetaald, op welke gronden kan de financiering voortijdig worden beëindigd, kan de financier eenzijdig de voorwaarden wijzigen etc.?

Hoe om te gaan met het verzoek voor het vestigen van zekerheden?

Soms gaan dingen niet zoals is voorzien. Als het uitzicht op betaling van rente en aflossing niet langer aanwezig is, zal een financier zich willen verhalen op de opbrengst van één of meer bezittingen van de onderneming.
Hoofdregel is dat een financier zich verhaalt op de bezittingen die worden gegenereerd met de aangetrokken financiering. Zo zal een voorraadfinancier zich tevreden moeten stellen met de opbrengst van de onverkochte voorraad en de debiteurenportefeuille (de verkochte, maar nog niet betaalde voorraad).
 
Zijn de voorraden en debiteurenportefeuille belast met een pandrecht ten gunste van bijvoorbeeld de aandeelhouder die tevens een lening heeft verstrekt, dan biedt maatwerk vaak een oplossing. Met behulp van een rangwisseling verkrijgt de voorraadfinancier het gewenste eerste pandrecht.  Met een tweede pandrecht staat ook de aandeelhouder niet met lege handen. Vindt onverhoopt een deconfiture plaats dan kan de tweede pandhouder zich voldoen uit de opbrengst van de verpande activa, zodra de voorraadfinancier is voldaan.

Kortom

Met behulp van onder andere bovenstaande tips kan de eerste stap in een zoektocht naar een alternatieve financier worden gezet. Waarbij als belangrijkste tip geldt, de rol van traditionele financiers niet uit te vlakken. Bancair krediet blijft, met een totale uitstaande kredietverlening van 309 miljard euro, de belangrijkste bron voor financieringen.

Meer informatie:

Wanneer je meer informatie wenst naar aanleiding van bovenstaand artikel kun je hier contact opnemen.
 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.