Metaalbedrijf verkopen

Als je in de metaalbewerking actief bent dan kan een metaalbedrijf kopen je wellicht wel op het lijf geschreven zijn. Bedrijventekoop.nl helpt je met het vinden van een passende koper om een metaalbedrijf over te nemen. Sinds 2002 zijn wij namelijk uitgegroeid tot het platform waar vraag en aanbod van bedrijven samenkomt. Ook voor bedrijven die actief zijn in de industrie, bouw, groothandel, dienstverlening, detailhandel of transport kan je bij ons terecht. Bekijk ons aanbod te koop gevraagde bedrijven of plaats een advertentie om een geschikte koper te vinden.

Start met je metaalbedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is iets wat je niet dagelijks doet. Het is belangrijk om voor een goede voorbereiding te zorgen voor je aan dit traject begint. Download daarom gratis ons whitepaper "Bedrijf verkopen - Alles wat je moet weten van A tot Z". Hierin staat in begrijpelijke taal beschreven welke stappen je moet volgen om te komen tot een succesvolle verkoop. Ook staat per stap beschreven wat je zelf allemaal kan doen en waar het verstandig is de hulp van een specialist in te schakelen.

Bepaal tijdens het verkooptraject zelf of je zaken oppakt of een specialist inschakelt. Ondernemers denken vaak dat een specialist inschakelen een duurdere oplossing is. In veel gevallen verdient de specialist zich terug, doordat hij een goede verkoopprijs kan bedingen. Je kan echter wel kosten besparen door de zaken in de voorbereiding zelf op te pakken. Plaats een verkoopprofiel op Bedrijventekoop.nl om te peilen hoeveel interesse er is voor je onderneming. Wij voorzien je in de diverse documenten die je gedurende het proces nodig kan hebben. Te denken valt aan:

 • Blanco geheimhoudingsovereenkomst
 • Blanco informatiememorandum
 • Blanco kandidatenformulier

Per fase is ook een informatiedocument beschikbaar zodat je ook weet wat je moet doen als de voorbereiding voorbij is en je de eerste gesprekken kan plannen of wanneer je de onderhandelingsfase in gaat. Zo verwijzen wij ook naar gedegen specialisten, want het is op enig moment toch aan te raden een specialist in de arm te nemen.

Plaats een profiel
Whitepaper Bedrijf verkopen

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons nieuwste aanbod én gevraagde bedrijven.

Schrijf je hier in

Zoekservice

Meld je aan voor de zoekservice en ontvang direct een melding wanneer een metaalbedrijf gevraagd wordt die aan jouw criteria voldoet.

Meld je hier aan

Zoekprofiel plaatsen

Plaats je zoekprofiel en ontvang reacties van partijen die een matchend metaalbedrijf te koop hebben. Je zoekprofiel wordt doorlopend gematcht met nieuw aangeboden bedrijven.

Bekijk hier de mogelijkheden

Verschillende transactievormen

Nadat de bedrijfsovername financiering afgerond is kom je voor de transactievorm te staan. Bij een metaalbedrijf verkopen hangt de transactievorm af van de rechtsvorm van de betreffende onderneming. Bij een eenmanszaak, maatschap of VOF is altijd sprake van een activa-passivatransactie. Gaat het om een BV als rechtsvorm? Dan kom je voor de keuze te staan tussen een activa-passivatransactie én een aandelentransactie. Onderstaand hebben wij de (grootste) verschillen voor je op een rijtje gezet.
 
Activa-passivatransactie:
 • De losse bezittingen & schulden worden overgedragen aan de koper (activa & passiva)
 • Bij een BV wordt níet de rechtsvorm verkocht, maar slechts een aantal bezittingen én schulden
 • Na de verkoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet-overgedragen activa/ passiva) achter in de BV
 • De aandelen blijven na de bedrijfsoverdracht nog steeds in handen van de verkopende partij
Aandelentransactie:
 • In dit geval blijft de verkoper eigenaar van de activa & passiva
 • De koper wordt nieuwe eigenaar van de BV, hierdoor een stuk eenvoudiger
 • Aandelen worden gewaardeerd, betaald én overgedragen
 • De vennootschappelijke aspecten zijn bij verkoop van aandelen inbegrepen

Waarde van een metaalbedrijf

Geen idee van de ondernemingswaarde? Dan is het van belang om hier eerst inzicht in te krijgen. Breng de juiste cijfers én informatie naar boven, dit speelt namelijk een grote rol zodra de verkoop aan orde is. De uitkomst hiervan is een belangrijke schakel in het toekomstige financiële plaatje van de ondernemer. Staat het bedrijf te koop wegens pensioen? Dan vormt de opbrengst in veel gevallen - zoals vanzelfsprekend - het pensioen van de ondernemer. Daarom is een tijdige waardering nodig zodat de verkoper voldoende inzicht heeft. Ook vanuit het waarderingsrapport kunnen nog enkele factoren geoptimaliseerd worden waardoor de waarde van je metaalbedrijf stijgt.

Bereken de waarde
Bedrijf verkopen

Schakel een specialist in

Omdat een metaalbedrijf verkopen beslist géén dagelijkse kost is dien je (indien nodig) een bedrijfsovernameadviseur in te schakelen. Vaak komt het verkopen van je bedrijf namelijk maar één keer in je leven voor, waardoor het éxtra van belang is dat dit goed verloopt. Bepaal zelf wanneer je een overnamespecialist inschakelt. Bijvoorbeeld tijdens de onderhandelingen, om te voorkomen dat emoties de overhand nemen. Wij stellen ons breden netwerk van overnamespecialisten graag tot je beschikking.

Vind een specialist
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Metaalbedrijf verkopen: 5 praktische tips

Zodra je voor een metaalbedrijf verkopen gaat bieden wij een vijftal gratis tips aan. Download onze gratis whitepaper voor een uitgebreide toelichting hierop.
 1. Begin tijdig
 2. Zorg voor een goede voorbereiding
 3. Doe wat je zelf kan doen, ook vooral zelf
 4. Schakel een derde partij in voor hulp op maat
 5. Bedenk wat je ná de verkoop gaat doen

Metaalbedrijf kopen?

Ontdek de mogelijkheden

Metaalbedrijf verkopen?

Start hier

Blog

Hoe kan ik me inhoudelijk voorbereiden op het verkopen of kopen van een bedrijf?

Bedrijf verkopen

15.09.2022 / Bedrijventekoop.nl

Als je voor een bedrijf (ver)kopen gaat is het belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent. Ga na hoe het gehele proces eruitziet. En wanneer het verstandig is om betrokken adviseurs ...

+ Meer

Wat is een locked box-bepaling bij bedrijfsovername?

Bedrijfsoverdracht

07.09.2022 / Bedrijventekoop.nl

Een locked-box bepaling gaat over de periode tussen de economische en juridische overdracht. Omdat de juridische overdracht van een onderneming via een notaris verloopt, is dit vaak late ...

+ Meer

Kan je onderhandelingen afbreken tijdens een bedrijfsovername-proces?

Bedrijf verkopen

28.07.2022 / Henk de Jong

Onze partner Henk de Jong van Take 5 is als overnameadviseur regelmatig betrokken bij bedrijfsovernames. Hij deelt via dit bericht zijn kennis betreffende het staken van onderhandelingen ...

+ Meer

Wat houdt een activa-passiva transactie precies in?

Bedrijf verkopen

14.07.2022 / Bedrijventekoop.nl

Bij een activa-passiva trasactie wordt een onderneming verkocht in de vorm van afzonderlijke activa en passiva. Dit zijn de vermogensbestanddelen van een onderneming. Als er sprake is va ...

+ Meer