Franchise
Jij als ondernemer hebt je bedrijfsconcept zover ontwikkeld en neergezet dat het tijd wordt om het verder uit te rollen in de vorm van een franchiseformule. Alleen wat komt er dan op je af en waar moet je aan denken? Hieronder beschrijven wij voor je in vogelvlucht welke stappen je dient te nemen alvorens je op zoek kan gaan naar franchisenemers.
Het concept
Hierin schrijf je het ondernemingsproject zodanig uit dat het concept een duidelijk beeld geeft van het huidige netwerk aan een toekomstige kandidaat franchisenemer, denk hierbij aan:
- De historie van je onderneming
- Het beschrijven van je doel
- De producten/diensten
- De rol van jou als franchisegever
- De verwachtingen van de franchisenemer
- De voorafgaande studie die benodigd is voor de nieuwe franchisenemer
Hierna voer je een haalbaarheidsstudie uit, rekening houdend met marktfactoren welke van invloed zijn om jouw formule goed te kunnen uitvoeren, zoals:
- De attractiviteit op de markt
- De concurrentie in de sector
- De commerciële doelstellingen
- De rentabiliteit van het concept
Je dient als franchisegever twee werkinstrumenten te creëren:
- Een voorlopige resultatenrekening van de pilotvestigingen welke het mogelijk maakt te evalueren of de toekomstige formule rendabel zal zijn. En vanuit daar kan het bedrag voor de royalty’s en het instapgeld bepaald en verantwoord worden.
- Een voorlopige rekening van de hoofdvestiging welke duidelijkheid kan verschaffen over:
- De rentabiliteit van het concept
- Het bedrag van de investeringen
- Het instapgeld
- Het bedrag van de royalty’s
Vervolgens is het raadzaam een juridisch raadgever te kiezen en het type van je contract vast te leggen.
Concept testen
De pilotvestigingen moeten gebruikt worden om globaal met het concept te experimenteren, denk hierbij aan:
- Inrichting / decoratie
- Grafische normen
Handboek en de know-how
Je dient een “handboek” samen te stellen waarin de know-how en de identiteit van het product / de service zijn opgenomen. Denk hierbij ook na over de middelen om dit handboek te updaten en werk een opleidingsprogramma uit.
Want alleen een handboek volstaat niet, jouw franchisenemers zullen ook opgeleid moeten worden. Denk hierbij aan:
- Technische details
- Opleidingscentrum
- Thematische/geografische inhoud van opleidingen
- Hoe ga je kandidaten werven
Financiering
Indien er nog een externe financiering nodig is voor het realiseren van jouw franchiseformule dan is het zinvol om voordat je in onderhandeling gaat, je goed voor te bereiden op dit gesprek. Hierbij kan je gebruik maken van de reeds uitgewerkte documenten waarmee je kunt aantonen dat een financiering onderbouwd wordt met feiten.
Mocht een bank je niet kunnen helpen denk bekijk dan een de mogelijkheden die wij bieden onder bedrijfsfinanciering.
Voordelen franchise
Als je als franchisegever aan de gang gaat, biedt dit jouw (franchise)onderneming een aantal commerciële en financiële voordelen zoals:
- Een groter commercieel netwerk met meer financieringsmiddelen
- Minder last van concurrentie in verband met snellere verovering van de markt
- Het toegankelijk maken voor het grote publiek in verband met regionale en nationale publiciteitsacties
- Meer invloed op de distributie, verdeling van goederen / diensten gerelateerd aan streek of evenement
- Grotere afzet dus meer invloed op planning qua productie richting de franchisenemers
Financiële eisen
Het is belangrijk voor jou als franchisegever om direct vanaf het begin bij een potentiële franchisenemer de richtlijnen voor het franchisen in zijn geheel goed te communiceren. Dus dat wil zeggen zowel vóór, tijdens als na de lancering:
- De kosten voor het kunnen gaan franchisen van het concept (locatie bepalen, personeel werven, inventaris regelen, voorraad, marketing)
- De kosten voor het proefdraaien van het concept
- De ontwikkelingskosten
- De ondersteuningskosten
- De kosten voor onderzoek en vernieuwing
- Strategische eisen
Je voelt je als franchisegever verplicht om een strategie te ontwikkelen die duidelijk anders is, dan die van de concurrentie. Jij als franchisegever verdeelt het nader te bepalen gebied waarin de formule zal worden uitgerold.
Garandeer de franchisenemer hierin een exclusiviteit binnen een bepaalde regio / marktgebied. Als franchisegever zal je jouw formule blijven ontwikkelen waarmee je probeert te voorkomen dat het opgebouwde netwerk uiteenvalt en het concept zijn waarde verliest.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van ons platform, heb je een vraag over bedrijfsovername of is iets niet duidelijk? Neem contact met ons op, we staan voor je klaar!
Veelgestelde vragen
Bedrijventekoop.nl is een online platform dat kopers en verkopers van bedrijven op laagdrempelige wijze bij elkaar brengt. Het platform biedt een groot aanbod van bedrijven in diverse sectoren en prijscategorieën. Je kunt eenvoudig een advertentie plaatsen als verkoper of als koper. Geïnteresseerden kunnen gratis reageren op je advertentie en zo kom je direct in contact met de juiste partij. Met 80.000 maandelijkse bezoekers hebben wij het grootste bereik van Nederland.
Voor meer informatie over plaatsen van een profiel, klik hier.
Bedrijventekoop.nl is opgericht in 2002. Daarmee zijn wij het langstlopende overnameplatform van Nederland. Door de jaren heen hebben wij een groot netwerk opgebouwd en weten alle relevante partijen op het gebied van bedrijfsovernames ons te vinden. Met trots kunnen wij zeggen dat bij inmiddels ruim 15.000 bedrijfsovernames het eerste contact via ons tot stand gekomen is.
In principe vind je op Bedrijventekoop.nl bedrijven van alle soorten en maten. We zijn een online platform en hebben geen specifieke focus op een bepaalde branche, regio of bedrijfsgrootte. Wij richten ons op de motor van de economie, het mkb. Verdeeld over twaalf branches bieden wij een representatief aanbod van te koop staande bedrijven.
Ja, wanneer je het reactieformulier invult dan sturen wij deze direct door naar de aanbieder van het profiel. Dit kan de eigenaar van het bedrijf of de koper zelf zijn, maar in veel gevallen is het profiel geplaatst door een bedrijfsovernameadviseur die het traject voor de (ver)koper begeleidt.