Terug naar het overzicht

Wat zijn de voordelen van het kopen van een bedrijf?

Het kopen van een bedrijf kent zowel voor- en nadelen. Volgens veel mensen wegen de nadelen níet helemaal op tegen de voordelen van een bedrijf kopen. Hieronder geven wij 10 voordelen waaruit je kan concluderen dat het kopen van een bedrijf tóch erg aantrekkelijk kan zijn. Laat je inspireren!


1. Makkelijker tot stand brengen financiering

Zo zijn kredietverstrekkers geneigd om geld uit te lenen voor het kopen van een bedrijf. Dit zijn zij minder bij de start van een onbekend nieuw bedrijf. Vanuit hun standpunt is het minder risicovol zodra een reeds bewezen bedrijf overgenomen wordt dat al bewezen heeft winst te kunnen maken.


2. Inkomen vanaf dag één

Veel startende bedrijven hebben een eerste fase waarin geen winst wordt gemaakt. Voor sommigen kan dit een periode van drie jaar of meer zijn. Alsnog moet je tijdens deze periode de nodige kosten betalen voor gebouw, apparatuur, voorraad, etc. Hierdoor worden de al minimale winsten direct uitgegeven. Zonder financiering of alternatief inkomen kan deze fase dus enorm lastig zijn voor een startende ondernemer. En is het de uitgelezen mogelijkheid om gedemotiveerd te raken.
 

3. Gevestigd merk

Zodra je een bestaand bedrijf koopt heb je direct een herkenbaar merk. Compleet met handelsmerken, copyrights én websites die eraan vasthangen. Klanten, leveranciers, kredietverstrekkers én overige contacten krijgen hierdoor meteen een vertrouwensgevoel. Dit is meer dan bij een onbekende net-begonnen onderneming.
 

4. Onmiddellijke toegang tot klanten 

Het overnemen van een bestaand bedrijf geeft direct toegang tot de klanten. Hierdoor kan je gebruik maken van verschillende strategieën en marketing op een specifieke klantenkring. En hoef je het bedrijf niet helemaal vanaf de grond op te starten.


5. Opgezet netwerk van contactpersonen 

Een groot deel van de tijd én energie bij het starten van een bedrijf gaat naar het netwerken. Leveranciers en marketing contracten zijn dan ook een waardevolle aanwinst. Vaak zien we toch dat je meer gunstige aanbiedingen krijgt zodra je een bedrijf hebt dat al een tijdje meegaat.

 
6. Focus op groei bedrijf 

Met een startup moet de ondernemer energie stoppen in het opbouwen van een onderneming. Dit kan uitputtend zijn en veel tijd in beslag nemen. Bij het overnemen van een bestaand bedrijf is dit echter niet het geval. Hierbij sta je vrij om je te richten op specifieke gedeeltes van een bedrijf die de meeste aandacht nodig hebben.


7. Winst die weer in bedrijf gestopt kan worden

Het frustrerende van een nieuw bedrijf starten is dat je niet alles met het bedrijf kan doen. Dit komt met name door de financiering. Zo gaat al het geld vaak al op aan de middelen om het bedrijf draaiende te houden. Daardoor blijft er geen geld over voor andere dingen. Een constant inkomen van een erkend bedrijf zorgt verder voor meer vrijheid om te bepalen hoe het geld opnieuw geïnvesteerd kan worden.

 
8. Ervaren werknemers

Het opbouwen van een netwerk met contacten en leveranciers duurt een tijdje. Zo duurt het ook even om een team van ervaren werknemers te vinden én trainen. Bij een bestaand bedrijf zijn de mensen reeds geplaatst én al enigszins ervaren in het werk. Hierdoor is het makkelijker om plannen voor groei en ontwikkeling voor het bedrijf door te voeren. Dit betekent dat ook een getraind team het werk kan overnemen zodra je er eventjes tussenuit wilt.


9. Minder risico

Met het kopen van een bestaand bedrijf loop je duidelijk minder financieel risico. Níet alleen kredietverstrekkers zijn hiervan overtuigd, maar ook potentiële bedrijfseigenaren beamen dit. Zo heeft een overgenomen bedrijf het voorheen vaak goed gedaan. En dat is dus reden deze lijn ook zo door te zetten. Ondanks dat het geen volledige zekerheid is biedt het toch een perspectief voor de ondernemer. In vergelijking met het starten van een nieuw bedrijf is dat een ware sprong in het diepe wat financiële veiligheid betreft.


10. Minder werk

Het laatste voordeel van een bedrijf kopen is dat het minder werk is. Het starten van een nieuw bedrijf neemt veel werk én tijd in beslag. En hierdoor kan dit gemakkelijk je hele leven overnemen. Degenen die geen enorme hoeveelheid passie én energie hebben voor hun bedrijf kunnen zich daardoor beginnen te ergeren.
 
Kortom; voldoende redenen om vandaag de voorbereidingen te treffen voor het kopen van een geschikt bedrijf. Bekijk ons aanbod.