Terug naar het overzicht

Wat moet je onderzoeken voordat je een bedrijf koopt?

Sommigen noemen het due diligence. Anderen noemen het boekenonderzoek. Het is het idee dat je, voordat je een bedrijf koopt, moet weten waar je aan begint. Het kopen van een bedrijf kan een fantastische kans zijn, maar een ramp die staat te gebeuren. Je moet een bedrijf onderzoeken om eventuele verborgen problemen op te sporen, door om de juiste informatie en papierwerk te vragen. Sommige informatie, zoals de omvang van de pandrechten op apparatuur, zal beschikbaar zijn uit openbare bronnen. Voor andere informatie is je belangrijkste bron de eigenaar van het bedrijf. In dit artikel kom je te weten wat je moet onderzoeken voor je een onderneming overneemt.

Zakelijke financiën

Stap één in je due diligence is alles te weten komen over de financiële toestand van het bedrijf. Bekijk documenten zoals de huidige balans, winst- en verliesrekeningen (afgelopen 5 jaar), belastingaangiften (voor inkomsten, werkloosheid en omzetbelasting, voor de afgelopen 5 jaar), gecontroleerde financiële overzichten, crediteuren en debiteuren, en meer. Je hebt natuurlijk ook een lijst met zakelijke schulden nodig. Dit moet je beslist hebben ingezien voordat je een bod doet op het bedrijf. Als je dit niet doet, kan het maar zo zijn dat je voor onvoorziene kosten komt te staan vanwege de schuldeisers.

Huurovereenkomst

De meeste bedrijven nemen gehuurde ruimte in die elke maand schoongemaakt kan worden door gevelreiniging Almere. Je moet een kopie van de huurovereenkomst krijgen en deze zorgvuldig bekijken. Hoe lang duurt de huurovereenkomst? Heb je een optie om te verlengen? Zijn de voorwaarden en beperkingen acceptabel? Zorg ervoor dat het goed is voor het bedrijf om de ruimte onder dezelfde huurovereenkomst te blijven gebruiken als je de eigenaar bent. De huurovereenkomst kan hiervoor de toestemming van de verhuurder nodig hebben. Of misschien wil je proberen te onderhandelen over een nieuwe huurovereenkomst, misschien een met een langere of lagere huur.

Fysieke actieve

Je aankoop kan fysieke activa omvatten, zoals apparatuur en inventaris. Zorg ervoor dat de apparatuur in goede staat verkeert. Overweeg een expert in te huren om het voor je te controleren. Als bepaalde apparatuur wordt geleased, kijk dan naar de voorwaarden van de lease en zorg ervoor dat je het recht hebt om het over te nemen als je dit graag wilt doen. Wat de voorraad betreft, zorg ervoor dat deze up-to-date en verkoopbaar is. Je wilt geen goed geld betalen voor verouderde goederen waar je niets meer mee kunt.

Aankoopprijs

Betaal niet de volledige aankoopprijs direct nadat jullie tot een deal zijn gekomen. Zorg ervoor dat ten minste een deel ervan zes maanden of een jaar later wordt betaald. Op die manier kun je, als je verlies lijdt omdat de eigenaar cruciale informatie niet heeft verstrekt (bijvoorbeeld een schuld of een belastingverplichting), het geld aftrekken van wat je verschuldigd bent. Zelfs nadat je het bedrijf zorgvuldig hebt onderzocht, kunnen er namelijk andere verrassingen op de loer liggen. Laat de huidige eigenaar persoonlijk garanderen dat de informatie die je hebt volledig en nauwkeurig is om eventuele problemen te voorkomen. 

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Wij helpen je graag op weg.