Terug naar het overzicht

Wat moet ik doen met het huurcontract van mijn kantoor na een overname?

Bij een overname van een bedrijf komt veel kijken. Een van deze punten is op het gebied van de kantoorpanden. Wanneer het ene bedrijf een ander bedrijf overneemt, neemt die meestal ook het bedrijfspand mee waar het overgenomen bedrijf in gehuisvest was. Wat kun je als overnemende partij met dit extra pand doen? Doe je het meteen weg of ga je het nog ergens voor inzetten? En zo ja, hoe zit het dan met het huurcontract? Hieronder gaan we wat dieper in op de mogelijke opties van je extra kantoorruimte.

 

Het pand behouden

De eenvoudigste oplossing is natuurlijk gewoon het pand behouden. Bij de overname komen jij en de overgenomen partij samen tot één dat jij alle rechten van bijvoorbeeld de panden krijgt. Het behouden van een pand is vooral handig als je als bedrijf wil groeien, de overname gedaan werd binnen dezelfde sector zodat je marktaandeel verhoogd kan worden en als je zoveel mogelijk van de oude werknemers in dienst wil houden.
 
Als je het pand wil behouden, moet je vooral kijken naar hoe het huurcontract in elkaar zit. Deze staat vaak nog op de naam van de oude huurder, dus dat moet in ieder geval gewijzigd worden. Daarnaast moet je er wel zeker van zijn dat je geen dubbele contracten hebt lopen, waardoor je dubbel betaald voor de huur van het pand. Bij een overname is het ook niet zo gek om met de verhuurder om de tafel te gaan zitten om te kijken of je wel akkoord gaat met de bestaande voorwaarden. Of je het contract nog kunt wijzigen is voor veel mensen nog een reden om te kijken of je wel of niet het pand behoudt.

 

Het kantoorpand onderverhuren

Je kunt het oude kantoorpand gebruiken om je nieuwe werkzaamheden en strategie uit te kunnen oefenen, maar je kunt het pand ook onderverhuren. Hierdoor behoud je wel het pand en kun je er nog een aardig extra centje voor de winst aan verdienen, maar je hoeft er niet zelf in te zitten. Zo kun je een kleiner pand in de buurt van je hoofdkantoor onderverhuren aan een startende onderneming en deze daardoor op weg helpen te groeien.
 
Ook wanneer je het bedrijfspand wil onderverhuren is het belangrijk eerst naar het bestaand huurcontract te kijken. In een aantal gevallen kan de verhuurder het namelijk verbieden dat je als huurder aan een andere partij onderverhuurd. Mocht je dan toch onder willen verhuren, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de verhuurder en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Het pand afstoten

Mocht je geen interesse hebben in het bedrijfspand en ben je ook niet van plan het aan een andere partij te gaan onderverhuren? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het huurcontract te ontbinden. Je geeft dan het pand terug aan de verhuurder en gaat verder met de expertise van het overgenomen bedrijf zonder de oude locatie.
 
In de meeste gevallen lopen huurcontracten voor bedrijfspanden tientallen jaren. De kans is dan ook groot dat als je geen gebruik meer van het huurcontract wil maken, je het contract af moet kopen. Ook dit staat beschreven in het huurcontract zelf. De afkoopsom is vaak de resterende maanden van het jaar, plus een percentage “schuld”.
 
Mocht je hulp nodig hebben bij wat je het beste kunt doen met het bestaande huurcontract van het bedrijfspand? Dan kun je hiervoor contact opnemen met een professional. Flexas.nl is een goed voorbeeld van een onderneming die is gespecialiseerd in onderverhuur van kantoorruimtes in de meeste grote steden binnen en buiten de Randstad. Mocht je even niet goed weten wat de beste optie voor jouw onderneming is of wil je zeker weten dat je niet tegen de regels van het huurcontract ingaat, dan is contact opnemen een handige eerste stap. Daarnaast kan Flexas.nl je ook helpen bij het vinden van een andere kantoorruimte.

Meer weten over het verkopen van je bedrijf?

Download dan hier onze gratis whitepaper "Bedrijf verkopen – Alles wat je moet weten van A tot Z!" waarin we stap voor stap beschrijven hoe het bedrijfsovernametraject in zijn werk gaat en we je een aantal praktische tips geven die je helpen bij de verkoop van je bedrijf.

Klik hier om te downloaden
Whitepaper Bedrijf verkopen