Terug naar het overzicht

Wat maakt een succesvolle ondernemer?

Iedereen weet dat het niet makkelijk is om ondernemer te zijn. Er is geen zekerheid van inkomsten en u staat er helemaal alleen voor. Toch weet het merendeel het ondernemen tot een geslaagd einde te brengen. Hoe komt het nou dat de ene ondernemer wel slaagt en de andere ondernemer niet? Wat maakt nou een succesvolle ondernemer?

Eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Het begint allemaal met een bepaalde skill set. Er zijn nou eenmaal een aantal vaardigheden nodig om het ver te kunnen schoppen. Dit zijn:

Leiderschap

Het klinkt misschien overbodig, maar u moet natuurlijk in staat zijn om een onderneming te runnen. Als u niet weet hoe u zoiets moet aanpakken, is het misschien niet zo verstandig om uzelf in een leiderspositie te plaatsen.

Stabiliteit

Als ondernemer kunt u niet van de hak op de tak springen en elke keer maar weer iets anders willen. Het ondernemerschap vergt veel geld, tijd en moeite. Als u er eenmaal aan begint, dient u het ook vol te houden. Zo werkt een eigenschap als impulsiviteit niet altijd positief.

Competitiedrang

Elke ondernemer wil dat zijn bedrijf het allerbeste is. Dit zorgt ervoor dat de onderneming zich zal blijven vernieuwen en altijd haar best zal doen voor klanten. Op deze manier blijft een bedrijf interessant voor klanten.

Gedrevenheid

U moet een bepaalde gedrevenheid hebben om elke dag weer opnieuw de zin te hebben om te gaan werken. ’Maak van uw hobby uw werk’ zegt men wel eens. Als achteraf nou blijkt dat het toch niet helemaal uw ding is, is het moeilijk om nog met plezier naar uw werk te gaan.

Strategisch inzicht

Maak u geen zorgen, u hoeft echt geen verstand van voetbal of iets dergelijks te hebben. Het gaat hier om kennis moet van de branche. Een ondernemer moet het vermogen hebben om in te schatten hoe de onderneming zich dient te ontwikkelen en waar er kansen liggen.

Talent

Helaas bestaat er geen met succes gegarandeerd stappenplan om een succesvolle ondernemer te worden. Vergelijk het met het bakken van een taart. Er bestaan verschillende recepten om taarten te bakken. Volg zo’n recept en u krijgt vast wel een lekkere taart. Toch zal deze taart nooit kunnen concurreren met een taart die gemaakt is door een topchef. Iedereen kan een ondernemer worden, maar om een succesvolle ondernemer te worden, is talent nodig. Zonder dat bakt u er niets van.

Geluk

Ten slotte is er nog een andere factor. Deze factor kan het verschil betekenen tussen wel of geen succes, ook al is er niemand die er enige invloed op heeft: Geluk. Al bent u nog zo’n goede ondernemer, als alles tegenzit en u alleen maar pech heeft, kan het altijd verkeerd uitvallen. U moet ook gewoon een beetje geluk hebben.

Levenswijze

Veel mensen zien het ondernemerschap als een gewone baan waarbij ze eigen baas zijn. Zij verwachten dan ook dat ze weinig verschil zullen merken met hun eerdere werkzaamheden. Dit kan erg tegenvallen. Het brengt namelijk een hele andere levensstijl met zich mee en kan vooral in het begin erg zwaar zijn. Wanneer het grootste deel van de opbrengst in het bedrijf verdwijnt als investering, kan het erg moeilijk zijn om rond te komen. In de realiteit is het nou eenmaal zo dat er vaak een lening gemoeid is voor de financiering van de aankoop van de onderneming. En wanneer u zelf begonnen bent met ondernemen in plaats van een overname heeft u veel geld moeten investeren om het bedrijf op te zetten. Het is erg belangrijk dat u rekening blijft houden met uw eigen omgeving. De stress die het ondernemerschap kan opleveren wordt vaak ook gevoeld door uw partner en kinderen. Voordat u daadwerkelijk overgaat tot ondernemen, dient u dit goed te overleggen met uw omgeving.