Terug naar het overzicht

Wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen?

Het zou heel mooi zijn als hier een standaard antwoord op te geven was. Dan zette je die datum in je agenda en dan kon je daar rekening mee houden. Helaas is dit niet de realiteit. 

 

Nu je bedrijf verkopen?

De beste tijd om je bedrijf te verkopen is per onderneming en per ondernemer verschillend. De ene ondernemer werkt ruim 40 jaar met ziel en zaligheid aan zijn bedrijf en ziet het bedrijf als zijn pensioen, een andere ondernemer heeft een prachtig bedrijf opgebouwd wat klaar is voor de volgende stap; verder groeien of juist nu verkopen. En weer een ander moet noodgedwongen de keuze maken om te gaan verkopen door economische- of gezondheidsproblemen van de onderneming of ondernemer.

 

Ook hier geldt een goede voorbereiding is het halve werk.

In alle gevallen geldt, ongeacht welke onderneming het betreft; een goede voorbereiding is het halve werk. Een succesvolle onderneming hoeft namelijk niet automatisch te leiden tot een succesvolle overdracht. Stel allereerst je persoonlijke doelen op. Wil je dat het bedrijf binnen de familie blijft? Maak dit dan tijdig bespreekbaar. Wil je een volgende stap nemen in je ondernemersbestaan, bereid dit dan eerst goed voor door na te denken wat je na de verkoop zou willen. Zie je de verkoop als je pensioen? Maak dan voor jezelf duidelijk wat je van de verkoop verwacht, wil je nog een periode aanblijven, wat voor koper zoek je? Het traject van voorbereiding duurt bij de ene ondernemer maanden en een andere ondernemer trekt hier jaren voor uit. Denk dan niet alleen aan bovengenoemde “zachte” factoren maar bereid ook zaken voor, zoals de juiste fiscale structuur, leg afspraken vast in contracten, maak het bedrijf minder afhankelijk van jou, stel een manager aan die jouw taken over kan nemen. 

 

Soms lopen zaken anders dan voorzien

Indien je niet beschikt over deze tijd om een en ander voor te bereiden vanwege persoonlijke omstandigheden of doordat de zaken (tijdelijk) minder gaan en je gedwongen wordt tot verkoop, dan is het raadzaam te spreken met een persoon die je vertrouwt en je verder kan helpen hiermee. Dat kan je partner zijn, je accountant, iemand uit je netwerk of een adviseur. Ben je eenmaal zo ver dat de kogel door de kerk is en de verkoopplannen concreet zijn, dan kan je er voor kiezen zelf de zaken op te pakken of het traject uit te besteden aan een overnameadviseur. In beide gevallen helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. 


Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij jouw bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.