Terug naar het overzicht

Wat houdt master franchise in?

Buitenlandse concepten breiden internationaal veel uit via master franchising. Met master franchise neem je een internationaal succesvol concept in Nederland op je met de rol van franchisegever. Hierbij worden de rechten voor het exploiteren van het concept binnen een bepaald gebied – zoals Nederland – verworven en sluiten andere franchisenemers aan. In deze blog gaan wij verder in op de verschillen met traditionele franchise de vereisten én natuurlijk de voor- en nadelen. 
 

Verschil met franchise

Feitelijk gezien is een master franchisenemer een éxtra managementlaag tussen de franchisegever en de franchisenemer. Als master franchisenemer krijg je hiervoor een groot deel van de franchisevergoedingen die de franchisenemers betalen. Een master franchising is in iedere branche terug te vinden. Zowel bij bedrijven die producten verkopen als dienstverlenende bedrijven. 
 
Het voornaamste verschil met een traditionele franchise begint met de duur van het contract. Zo is dit vaak langer en kan dit uiteenlopen van ± 10 tot wel ± 25 jaar. Ook de rechtssystemen kunnen anders zijn omdat ieder land zijn eigen rechtssystemen heeft. De overeenkomst bevat vaak een target van een minimale hoeveelheid te openen franchisevestigingen in een bepaalde periode. Als men dit target niet haalt kunnen de rechten zelfs komen te vervallen en teruggaan naar de franchisegever.
 

Eisen master franchisenemers

Over het algemeen kan gesteld worden dat bij master franchise hogere eisen worden gesteld. Dit betreft zowel de kennis én ervaring als de investeringen die benodigd zijn. Dit komt doordat een master franchisenemer verantwoordelijk is voor het succes van een bepaald concept in een groot gebied. Ook komt dit doordat de contractduur in de regel langer is. Onderstaand hebben wij enkele vereisten op een rijtje gezet. 
 
 • Investeringsmogelijkheden - dit ligt vaak hoger dan bij een reguliere franchiseonderneming, bedragen boven de €100.000,- zijn geen uitzondering
 • Relevante werkervaring - dit geldt niet alleen voor het ondernemerschap
 • Communicatie franchisegevers - goede mondelinge en schriftelijke beheersing van Engels is vaak een absolute must
 • Veelzijdigheid - het opstarten vereist zowel pioniers- als managementkwaliteiten
 

Voordelen

Een master franchise kent voordelen. Zo heb je als master franchise meer mogelijkheden om een aanzienlijk succesvolle organisatie op te bouwen. Het succes is immers niet afhankelijk van een enkele locatie. Risicospreiding is een belangrijke factor samen met het feit dat het concept zich in het buitenland al bewezen heeft. 
 
 • Het succes is vaak in het buitenland bewezen waardoor de kinderziektes eruit zijn
 • Master franchise hoeft niet meer een concept te bouwen doordat de kennis en ervaring al aanwezig is
 • De formule ondersteunt op meerdere vlakken
 • De formule geeft de mogelijkheid om lokale consument gemakkelijker aan te spreken
 

Nadelen

Naast alle voordelen kunnen er natuurlijk ook enkele nadelen zijn bij een master franchise. Uiteindelijk moet je alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen voordat je de spreekwoordelijke knoop door kan hakken. 
 
 • De master franchise moet beschikking hebben over een relatief grote investering - in vergelijking met franchisenemer worden
 • Het master franchisecontract is van vrij lange duur, tóch kan dit ook als voordeel gezien worden
 • De master franchise draagt een grote verantwoordelijkheid over de uitrol van de formule in het betreffende land