Terug naar het overzicht

Warme dagen op (thuis)kantoor? 6 tips om de zomer zo goed mogelijk door te komen

Wanneer het kwik stijgt en de zon schijnt, is het voor mensen met een kantoorbaan soms moeilijk om zich te concentreren of gemotiveerd te blijven op werk. Vooral Nederlanders pakken elke kans aan om te genieten in de zon wanneer het warm weer is, vooral na zo’n slechte lente. Voor zowel werknemer als werkgever kunnen een paar eenvoudige veranderingen er voor zorgen dat de zomer thuis of op kantoor zo goed en fijn mogelijk verloopt. 

 

1. Gebruik jaloezieën, ook nadat het kantoor gesloten is

Vooral op lange, warme zomerdagen is het belangrijk dat de jaloezieën gesloten blijven in kantoorpanden, niet alleen als er gewerkt wordt, maar ook 's nachts en in het weekend in kantoorpanden. Door werknemers te laten weten dat ze gesloten moeten blijven, wordt voorkomen dat het te warm wordt op kantoor. Ook als je thuis werkt is het zeker aan te raden om de ramen te bedekken zodat er niet te veel warmte van de zon naar binnen komt.

 

2. Houd ramen en deuren overdag gesloten 

Op extreem warme dagen moeten ramen en deuren indien mogelijk gesloten blijven, omdat de koelere ochtendlucht meestal al om 10 uur 's ochtends is verdwenen. Het is daarom een goed idee ‘s ochtends vroeg te luchten, zodat de resterende uren van de werkdag kunnen worden doorgebracht met gesloten, schaduwrijke ramen. Op die manier blijft de kamertemperatuur geruime tijd aangenaam koel.

 

3. Airconditioning of ventilatoren?

Bij de keuze tussen airconditioning en ventilatoren is het belangrijk de situatie goed te bekijken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de (thuis)werksituatie. Airconditioningsystemen verbruiken veel energie, en deze energievretende apparaten zijn er vaak de oorzaak van dat werknemers in de zomermaanden verkouden worden. Een temperatuurverschil van meer dan vijf of zes graden tussen binnen en buiten - zoals vaak voorkomt bij te koel afgestelde airco's - is ook slecht voor de circulatie. Ventilatoren zijn een geschiktere optie. Deze zijn voor werkgevers als (thuiswerkende) medewerkers goedkoper in aanschaf, en bieden een aangename ventilatie zonder de temperatuur drastisch te verlagen. Voor de thuiswerkers die weten dat de woning snel opwarmt is dit wellicht het jaar om een mobiele airco aan te schaffen, deze kan ook buiten werktijd gebruiken zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer. Het kan de investering zeker waard zijn gezien er door corona ook steeds meer ná corona thuisgewerkt mag worden. Daarbij is een mobiele airco ook heerlijk om te verplaatsen naar de slaapkamer op tropische dagen om deze te verkoelen.


4. Laat waar mogelijk de elektrische apparaten zo veel mogelijk uit

Printers, scanners en monitoren: Elektrische apparaten die voortdurend aanstaan, verbruiken veel energie en zijn duur - om nog maar te zwijgen van het feit dat ze ook de kamertemperatuur opdrijven. Een overzicht van de apparaten op kantoor of thuis kan helpen bepalen welke apparaten gedurende de dag echt nodig zijn en welke niet. En de apparaten die dat niet zijn, kunnen worden uitgezet - in ieder geval voor een deel van de tijd.

 

5. Haal het optimale uit de dag door flexibele werktijden

Bij veel bedrijven worden al tropenroosters gehanteerd wanneer het tropisch heet wordt. Maar ook wanneer er ‘slechts’ warmere temperaturen boven de 25 graden worden voorspeld, loont het de moeite om als werkgever flexibele werktijdregelingen aan te bieden of om als werknemer hiervan gebruik te maken. Een vroeger begin van de dag combineren met vroeger stoppen is een erg populaire maatregelen. Zo kunnen werknemers eerder naar huis of thuis eerder stoppen, hierdoor is er ook meer tijd om de vrije tijd in de zon te besteden. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor langere pauzes zodat wanneer het nog heerlijk warm is, er tijd is voor genieten van het heerlijke weer. Thuiswerkers kunnen de pauze dan invullen naar eigen wens door bijvoorbeeld snel wat waterpret op te zoeken in een opblaas zwembad of terras op te zoeken voor een lunch.

 

6. Versoepeling van de (online) dresscode

Als er geen afspraken op het programma staan en of er online gewerkt wordt, dan is er meestal geen reden om de dresscode niet te versoepelen. Mensen zijn meestal dankbaar als hun werkgever compromissen sluit om hun comfort te verhogen.