Terug naar het overzicht

Wanneer is een waardebepaling van je bedrijf van belang?

Zo’n 75 procent van ondernemend Nederland heeft geen idee wat de waarde van zijn of haar bedrijf is. Gedurende het actieve ondernemerschap houdt men zich hier niet mee bezig. Pas wanneer men aan een andere fase van het ondernemen gaat denken, komt de vraag boven wat is de waarde van mijn bedrijf?

 

Wanneer stel je een waardebepaling op?

Op het moment dat sprake is van een overdracht of fusie van je onderneming is het van belang de waarde van de onderneming in kaart te brengen. Maar ook in het geval dat de onderneming naar de beurs wil gaan, aandeelhouders uitgekocht dienen te worden, sprake is van uitkering van dividend in aandelen, financiële reorganisatie, overdracht aan erfgenamen, boedelscheiding of vanwege kredietverlening kan een waardebepaling nodig zijn. 

Het (laten) berekenen van de waarde van je bedrijf is geen verplichting maar is wel sterk aan te bevelen. Het dwingt je na te denken over factoren die van belang zijn voor de onderneming zoals toekomstige ontwikkelingen in de branche, marktpositie, kansen en bedreigingen, sterke en zwakke punten, ondernemersafhankelijkheid en kwaliteit van de medewerkers. Heb je inzicht in de factoren die van invloed zijn op de waarde dan heb je direct inzicht in de factoren waar je mogelijk invloed op hebt om de waarde van je bedrijf te kunnen verhogen. 

 

Waarde en prijs

De waarde van een bedrijf is iets anders dan de koopsom die de koper van je onderneming gaat betalen. Daar kan een verschil in zitten. Dit heeft onder andere te maken met de financierbaarheid van de koopprijs. De waarde is een berekening, de koopprijs is een onderhandeling. 

 

Wil je berekenen wat de waarde van je bedrijf is, bereken dan hier de waarde. Wil je het boek “Prijsvraag of vraagprijs?” over de waarde van een onderneming in het MKB ontvangen? Laat het ons dan weten, we sturen je graag een exemplaar toe. Wil je een adviseur inschakelen voor het bepalen van de waarde van je onderneming, bekijk hier de lijst van deskundige adviseurs die je hierbij kunnen helpen.