Terug naar het overzicht

Waar let je op bij de overname van een bedrijf

Het overnemen van een bedrijf kan vanuit verschillende perspectieven ontzettend interessant zijn. Toch is het overnemen van een bedrijf meer dan alleen wat papierwerk. Het is een complex en vooral tijdrovend traject waarbij je rekening dient te houden met tal van verschillende zaken. Wanneer je oog is gevallen op een bedrijf, dat openstaat voor een eventuele overname, is het belangrijk verschillende zaken goed en kritisch onder de loep te nemen. Vooral wanneer het een goedlopend bedrijf betreft, zou je je kunnen afvragen waarom iemand het bedrijf van de hand wil doen. Loop jij met het idee een bedrijf over te nemen, dan is het belangrijk onderstaande zaken nauwkeurig in de gaten te houden, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan.

 

Boekenonderzoek

Wanneer je een bedrijf gaat overnemen, dan zijn de cijfers natuurlijk essentieel. Het doen van goed onderzoek is daarom ook een vereiste alvorens je overgaat tot het sluiten van een uiteindelijke deal. Je wilt immers inzage in zoveel mogelijk zaken. Zo wordt er bij het doen van een boekenonderzoek gekeken naar de algemene bedrijfsvoering, zoals beslissingsbevoegdheid eventuele verdeling qua aandelen, maar ook eventuele additionele afspraken die zijn gemaakt. Daarnaast is de financiële situatie van een bedrijf natuurlijk één van de belangrijkste zaken als het gaat over het overnemen van een bedrijf. Zaken zoals omzetten, winsten, maar ook zaken zoals jaarrekening worden hier van A tot Z doorgelicht.

 

Potentie

Wanneer je oog is gevallen op de overname van een bepaald bedrijf, dan zal dit niet zijn om er vervolgens slechter van te worden. Door goed in kaart te brengen wat de potentie van het bedrijf is en deze af te zetten tegen de eventuele risico’s kun je voor jezelf bepalen of er voldoende potentie is voor een eventuele groei. Een bedrijf kan immers de afgelopen jaren flinke winsten hebben behaalt, maar wanneer het gaat om een product of dienst wat op z’n retour is, dan is het risico simpelweg te groot. Een bedrijf in tl buizen zal doorgaans minder kans van slagen hebben dan wanneer het gaat om de verkoop van onder andere led inbouwspot, panelen en andere gerelateerde producten. Laat je dus nooit leiden door eventuele successen in het verleden, maar kijk vooral naar de kansen die het je biedt in de toekomst.

 

Onderhandeling

Wanneer je zover bent en je zeker weet dat je een bepaald bedrijf wilt overnemen, dan is het tijd voor de onderhandeling. Je bent immers in het bezit van alle belangrijke informatie, waardoor je een goede inschatting kan maken op de eventuele potentie van het bedrijf. Naast cijfers zoals winst en verlies spelen doorgaans ook zaken zoals goodwill een belangrijke rol in de uiteindelijke waardebepaling van een bedrijf. Bij een grotere overname kan het zijn dat je afhankelijk bent van één of meerdere geldschieters. Het is dan belangrijk dat je een toezegging hebt en ook daadwerkelijk weet wat je uiteindelijk maximaal zou kunnen uitgeven. Wanneer koper en verkoper tot een voor beide acceptabele prijs overeengekomen zijn, kan de deal worden bezegeld.

 

Ben je op zoek naar een bedrijf?

Bekijk dan hier ons actuele overzicht aan te koop staande bedrijven.