Terug naar het overzicht

Vier tips voor het overnemen van een bedrijf

Mogelijk ben je op het moment op zoek naar een succesvol bedrijf dat je kunt overnemen. Natuurlijk hoeft de onderneming momenteel niet echt succesvol te zijn, je zou er immers ook voor kunnen zorgen dat dit doel uiteindelijk behaald wordt nadat je het overgenomen hebt. Het is immers altijd van belang dat het bedrijf na de overname succesvol wordt. Gelukkig zijn er diverse manieren waarmee je hiervoor kunt zorgen. Zo kun je in dit artikel een aantal tips vinden waarmee je er naar alle waarschijnlijkheid voor zal zorgen dat je overname van een bedrijf een succes wordt. 

 

Houd vast aan de sleutelfiguren

Het is van belang om sterke financiële prikkels in je koopovereenkomst te gebruiken. Dit moet ervoor zorgen dat de belangrijke mensen op hun plaats blijven binnen het bedrijf. Dit is met name cruciaal voor onderneming waar contact met grote klanten een belangrijk middel is om producten of diensten te verkopen. Ga dan ook naar auto huren Amsterdam om vervolgens in je huurauto naar de verkopende eigenaar te gaan. Je moet er namelijk voor zorgen dat hij/zij een specifieke tijd bij het bedrijf blijft. In het beste geval structureer je een betalingsplan waarbij de verkoper betalingen ontvangt in de loop van de tijd. Een incentiveplan is mogelijk, de betalingen zullen dan toenemen op basis van de betere prestaties van de onderneming. 

 

Negeer de druk om een deal te sluiten

Zakelijke makelaars en verkopers houden ervan om potentiële kopers van een bedrijf flink onder drukte zetten tijdens de onderhandelingen. Zo vermelden ze bijvoorbeeld regelmatig dat andere mensen serieus naar de onderneming aan het kijken zijn en mogelijk ook wel overgaan tot overname. Meestal valt dit reuze mee, zo zullen de potentiële kopers met name zogeheten etalageshoppers zijn. Dat moet je dus niet al te serieus nemen. Het is juist best lastig om een koper te vinden voor een bedrijf. Dit geldt ook voor de kleinste ondernemingen, meestal hebben ze vele malen nodig om te verkopen doordat er weinig serieuze kopers zijn. Je moet dus ook de druk van de makelaar negeren om een deal te sluiten, onderhandelingen zijn zeker mogelijk in tegenstelling tot bij auto huren Rotterdam

 

Kijk of je de huurovereenkomst kunt overnemen

Als de verkoper een pand huurt waar het bedrijf geleid wordt dan zijn er een paar aspecten van belang. Zo moet je weten hoeveel tijd er nog over is van de huurtermijn, terwijl je ook uit moet zoeken of de verhuurder bereid is om je de huurovereenkomst van de verkoper te laten overnemen zonder de huur te verhogen. Is de overeenkomst afgelopen over minder dan twee jaar? Je wilt mogelijk dan nu al het geld uitgeven om een nieuw contract te onderhandelen met een langere looptijd. Deze tip is van belang bij het bedrijfspand, maar ook als de verkopende partij auto’s huurt via EasyTerra zul je hier rekening mee moeten houden.

 

Voer due diligence uit met de hulp van een advocaat en accountant

Zelfs als je zeker weet dat het bedrijf dat je waarschijnlijk zult gaan kopen perfect bij je past, is en blijft het een risico. Het is dan ook verstandig om due diligence uit te voeren over de onderneming. Het wordt aanbevolen om dit niet alleen te doen, het is namelijk beter om een advocaat en accountant hiervoor in te huren voor hulp. Zo kunnen accountants helpen bij het begrijpen van de financiële achtergrond van het bedrijf, advocaten kunnen juist helpen bij het verzamelen en opstellen van belangrijke documenten. Door deze expertises te combineren zal het zeker mogelijk zijn om de due diligence uit te voeren.