Terug naar het overzicht

Vier tips om je nieuwe bedrijfspand perfect in te richten

Heb je een bedrijf overgekocht of een nieuwe onderneming gestart? In de meeste gevallen zul je dan ook een bedrijfspand gaan gebruiken. Dit is natuurlijk heel anders dan aan de keukentafel in je eigen huis de ondernemer uit te hangen. Met een eigen kantoor komen nieuwe uitdagingen. Hierbij moet je natuurlijk niet vergeten dat je het nieuwe bedrijfspand moet inrichten, wat best nog wel eens een klus kan zijn. Het gebouw moet het visitekaartje van je bedrijf worden, terwijl je werknemers er ook comfortabel moeten kunnen werken. Hoe je zorgt voor een goede inrichting van je bedrijfspand lees je hieronder. 

Goede indeling
Binnen je bedrijf heb je mogelijk werknemers met diverse functies en werkzaamheden. Voor iedere medewerker wil je perfecte werkomstandigheden creëren, waarbij een goede indeling zeker van belang is. Normaal gesproken zullen teams bij elkaar zitten op de werkvloer, maar het is ook goed om te kijken naar collega’s met soortgelijke werkzaamheden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen dat medewerkers die veel aan de telefoon zitten bij elkaar op kantoor zitten. Zo kunnen ze elkaar eenvoudig vinden, terwijl ze mensen met een andere functie niet afleiden. Natuurlijk moet je personeel ook kunnen ontspannen, vergeet hier niet speciale ruimtes voor te maken.

Daglicht
Daarnaast is het ook zeker van belang dat alle medewerkers genoeg daglicht krijgen. Dit komt natuurlijk door de ramen, wat zeker goed is. Toch kan dit ook nadelig werken. Met name in de zomer schijnt de zon natuurlijk veel. Hierdoor kan het warm worden in het pand, terwijl het zonlicht ook kan schijnen op de beeldschermen van een computer. Door houten jaloezieën op maat te laten maken en te laten plaatsen voor de ramen kunnen de werknemers zelf bepalen of en hoeveel licht er door de ramen komt. Shutters op maat kunnen hier overigens ook voor zorgen. 

Planten
Bovendien is het belangrijk om planten te plaatsen in het bedrijfspand. Groen zorgt niet alleen voor meer sfeer, maar ze zullen ook een positief effect hebben op het welzijn van je werknemers. Zo ontdekte een groep psychologen, waaronder Chris Knight van Exeter University, dat medewerkers beter zullen presteren als ze direct zicht hebben op planten. Hierdoor zal ook hun geheugen verbeterd worden. Ook onderzoekers uit Nederland hebben meegewerkt aan deze studie. Om daadwerkelijk de voordelen van planten in een bedrijfspand mee te pakken moet je eigenlijk minimaal één plant per vierkante meter neerzetten. 

Stijl
Bij het inrichten van een bedrijfspand moet je verder kijken dan alleen functionaliteit. Ook de stijl mag niet vergeten worden. Het kantoor is uiteraard wel het visitekaartje van je onderneming. Het is daarom slim om het interieur overeen te laten komen met je huisstijl. Als je op je website bijvoorbeeld veel gebruik maakt van de kleur groen, dan moet je dit ook terug laten komen in het kantoor. Dit is dus mogelijk met verf, maar natuurlijk ook met planten. Bovendien is het verstandig om een moodboard te maken van wat je voor ogen hebt.