Terug naar het overzicht

Overnemers doen het beter

Overnemers doen het volgens onderzoek van beleidsonderzoeksbureau EIM beter dan startende ondernemers: 62 procent van de overnemers heeft zijn bedrijf vijf jaar na de overname nog, tegen 50 procent van de ondernemers. Hoe komt dat? De voordelen van bedrijfsovername spelen natuurlijk een rol: overnemers hebben direct een klantenkring, bekwaam personeel en een financiële geschiedenis. Maar uit onderzoek van EIM kwam ook naar voren dat overnemers in tegenstelling tot veel ondernemers volledig afhankelijk zijn van de inkomsten uit hun bedrijf. Overnemers werken vaak meer uren dan ondernemers en zullen door hun financiële afhankelijkheid alles op alles zetten om hun bedrijf tot een succes te maken. Veel starters hebben naast hun eigen bedrijf ander werk. En minder uren betekent vaak ook minder groeien.

Babyboomers

Van de 60.000 startende ondernemers in 2006, namen er slechts 11.000 een bedrijf over. Frappant is dat veel pensionerende babyboomers juist een bedrijf willen verkopen in de sector waarin veel starters zelf beginnen: de zakelijke dienstverlening. Uit het EIM rapport Bedrijfsoverdrachten is collectieve uitdaging, blijkt dat veel bedrijven in de zakelijke dienstverlening een eigenaar van 55 jaar of ouder hebben. Deze bedrijven staan al te koop of worden de komende tien jaar verkocht. Het gaat met name om adviesdiensten. Veel starters beginnen een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Een bedrijfsovername in deze sector is vaak makkelijker te financieren dan een overname in andere sectoren. Voor de detailhandel, groothandel en industrie geldt echter dat er weinig starters en veel oudere ondernemers zijn. Het is voor deze pensionerende eigenaren moeilijk hun bedrijf te verkopen.

Naamsbekendheid

Het is raadzaam als starter contact op te nemen met de brancheorganisatie. De organisaties kennen de verkopende ondernemers en kunnen informatie geven over de naamsbekendheid van een bedrijf en de cijfers. Ook zijn brancheorganisaties veelal bereid het ondernemingsplan met een starter of overnemer door te nemen. Het grootste obstakel voor een overname is de financiering. Omdat banken de goodwill niet financieren is het noodzakelijk eigen vermogen in te brengen. Maar weinig potentiële overnemers denken er aan dat dit geld ook van zakelijke partners (privé-investeerders) kan komen. Meestal is er wel een oplossing te vinden voor de financiering, voor kapitaalintensieve bedrijven zoals een slagerij is overname immers meestal de beste oplossing. Op bedrijventekoop.nl worden duizenden bedrijven uit alle mogelijke branches te koop aangeboden.