Terug naar het overzicht

Je bedrijf verkopen - op naar je pensioen!

Als ondernemer ben je al tientallen jaren actief, je ziel en zaligheid zit in je bedrijf. Op het moment dat je wil gaan stoppen, ga je het bedrijf verkopen en de opbrengst van je bedrijf geldt dan als je pensioen. Dit scenario is waarschijnlijk voor veel ondernemers het toekomstbeeld. Echter, niet geheel terecht. De waarde van het bedrijf wordt nog wel eens verkeerd ingeschat met alle gevolgen voor het pensioen van dien.

 

Waarde


Het is dus erg belangrijk een realistisch beeld van de waarde van je bedrijf te hebben. Veel ondernemers hebben een waarde in hun hoofd wat past bij de pensioenvoorziening maar wat niet overeenkomt met de waarde van de onderneming. Ga hier tijdig mee aan de slag. De waarde van je bedrijf is niet alleen gebaseerd op de jaarcijfers, ook andere aspecten spelen een rol. Kijk naar de toekomst, dat zal een koper ook doen. Daarnaast is het van belang dat de onderneming niet volledig van jou afhankelijk is, dat je zaken goed vastgelegd hebt, dat je (fiscale) structuur op orde is. Voor een indicatieve waarde van je onderneming (puur gebaseerd op cijfers) kan je gebruik maken van onze waarderingstool. Deze tool is gratis en geeft je binnen 5 minuten een indicatie van de waarde. De zaken zoals hiervoor genoemd worden, zijn daar dan niet in meegenomen. Toch geeft het al wel een richting aan. 

 

Advies


Ga vervolgens aan de slag met de uitkomst van de waardebepaling. Door je tijdig voor te bereiden op de verkoop, kan je de waarde van je onderneming verhogen. Dit kan je zelf doen of de hulp van een adviseur hiervoor inschakelen. Zij kunnen je helpen bij het verhogen van de waarde van je bedrijf zodat je op het moment dat je jouw bedrijf wilt verkopen (ook al duurt dat nog enkele jaren) de hoogste waarde voor je bedrijf gaat krijgen. Zodat je op het moment dat je echt van je welverdiende pensioen wilt gaat genieten, je ook daadwerkelijk kan genieten en niet op een houtje hoeft te bijten.  

Bekijk welke adviseur uit jouw regio je bij kan staan of neem contact met ons op. Wij beschikken over een netwerk van gedegen adviseurs die je graag bijstaan in het traject van het verkoopklaar maken van je bedrijf of het bepalen van de bedrijfswaarde.