Terug naar het overzicht

In gesprek met: Martijn Weijtmans - oamkb

Van tijd tot tijd gaan wij in gesprek met een van onze partners. Deze keer is het de beurt aan Martijn Weijtmans. Afgelopen september sloot hij zich met zijn organisatie oamkb aan bij het netwerk van Bedrijventekoop.nl. Een mooie gelegenheid dus om eens nader kennis te maken.

Martijn, 40 jaar oud, is al bijna vijftien jaar actief als ondernemer. In 2007 is hij zijn eerste onderneming gestart, een webshop actief in de beveiligingsbranche gericht op veiligheidsproducten. “We begonnen als een kleine webshop in de tijden van het vroege internet. Uiteindelijk zijn we uitgegroeid tot een top 3-speler in de branche met een miljoenenomzet.”

Na de verkoop van zijn aandelen is hij gestart met een nieuw bedrijf in de verhuur van evenementenmateriaal. Ook dit bedrijf was erg succesvol, totdat Corona roet in het eten gooide. “Net als veel andere ondernemers moest ik ineens schakelen. Ik ben geen afwachtende ondernemer en houd van actie. Ik wil groeien en mijn ding kunnen doen. Er heerste veel onzekerheid en niemand had enig idee hoe lang de ellende zou gaan duren. Ik heb toen besloten om mijn bedrijf te verkopen en op zoek te gaan naar iets nieuws.” Een beslissing waar hij gezien de aanhoudende crisis geen moment spijt van gehad heeft.
 
De volgende stap werd zorgvuldig gepland. “Allereerst heb ik gekeken naar waar ik sterk in ben en waar mijn toegevoegde waarde ligt. Ik haal mijn voldoening uit het helpen van andere ondernemers, zodat zij kunnen groeien en het verschil kunnen maken ten opzichte van hun concurrentie. Ik heb een 20 jaar lange leerschool gehad in ondernemen, ken het klappen van de zweep als ondernemer en weet wat de valkuilen zijn. Ik wilde mijn kennis en ervaring in gaan zetten om ondernemers de juiste inzichten te geven en handvaten aan te reiken om op de juiste manier aan hun bedrijf te werken. Dit resulteert uiteindelijk in groei en zo ontstaat er ruimte voor mooie nieuwe initiatieven.”

oamkb

Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met Pascale Petiet, oprichter van accountantsnetwerk oamkb. Zij waren het jaar ervoor gestart met een bedrijfsadviestak en Martijn besloot zich hierbij aan te sluiten. Zo werd oamkb Bedrijfscoaching en Advies Den Bosch afgelopen april een feit. “Het verhaal van oamkb sprak me direct aan. oamkb staat voor Online Advies voor het Midden en Kleinbedrijf. We zijn in 2010 ontstaan vanuit de visie dat accountancy en boekhouding veel makkelijker en efficiënter kunnen worden ingericht. Onze doelstelling is doelgerichter en efficiënter te werken. Hierdoor kunnen wij een hoge service bieden voor een scherpe concurrerende prijs en daar zijn we erg succesvol mee geworden.” Achter dit succes gaat volgens Martijn een duidelijke formule schuil. “80% van de administratie van klanten kunnen wij middels software automatiseren. De software zorgt dus voor een grote automatiseringsslag. Tel daar de efficiency en het feit dat wij allemaal zelfstandige ondernemers zijn die dezelfde service en kwaliteit hanteren bij op en je komt tot de sleutel van ons succes.”
 
Inmiddels bestaat het netwerk van oamkb uit 90 kantoren door heel Nederland, allen gerund door zelfstandige ondernemers. Hoewel veel zaken efficiënter worden ingericht, is persoonlijk contact met de klant nog steeds erg belangrijk. Het belang van de klant staat nog steeds centraal aldus Martijn. “Wat wij doen is ondernemers helpen om aan hun bedrijf te werken in plaats van in hun bedrijf. Hierdoor ontstaat meer focus, waardoor het bedrijf slagvaardiger wordt en het team zelfsturend. Ons doel is om een bedrijf zo te laten draaien dat het maximale rendement eruit gehaald wordt. Daardoor ontstaat groei, zowel bij de ondernemer als bij de organisatie. Door onze doelgerichte aanpak kunnen wij de omzet en de winst van onze klant fors laten toenemen.”
 
De combinatie van een one-stop-shop principe met het feit dat het netwerk bestaat uit louter ondernemers is volgens Martijn de kracht van het concept van oamkb. “Bij ons vind je alle disciplines onder één dak. Wij beschikken onder andere over fiscalisten, branchegespecialiseerde bedrijfsadviseurs, overnamespecialisten, WHOA specialisten en kunnen daarnaast crisismanagement en interim management verzorgen. Dat betekent dat de klant op één plek bediend kan worden, van cijfermatig tot gespecialiseerd advies. Daar komt bij dat al onze specialisten over een ondernemersmentaliteit beschikken. We zitten in dezelfde wereld en spreken dezelfde taal als de ondernemer. We kunnen ons dus perfect verplaatsen in hun wereld. Dat onderscheidt ons van andere organisaties.”
Ook voor zijn eigen rol binnen oamkb ziet hij de voordelen van het concept. “Zelf houd ik me bezig met bedrijfscoaching en bedrijfsovernameadvies. Deze vakgebieden hebben met inzicht te maken. Op het moment dat je inzicht hebt in cijfers van een onderneming die up-to-date zijn, dan kun je snel een inschatting maken van hoe het bedrijf ervoor staat en wat de waarde is. Dat is in een overnamesituatie erg belangrijk. Bedrijfsadvies en accountancy vullen elkaar goed aan op dit gebied. We werken volgens een gedegen stappenplan. Belangrijk is om te starten met een goede bedrijfswaardering, hier ligt onze kracht. Vervolgens zijn er verschillende trajecten die we uit kunnen zetten om een zo goed mogelijk passende partij te vinden.”
 
Het stappenplan stopt niet na de overname zelf. “Ook na de transactie blijven we voor bepaalde tijd betrokken om de overname zo goed mogelijk te begeleiden. We zorgen dat de doelstellingen, KPI’s en afspraken worden nagevolgd. Zeker voor de overnemende partij begint het eigenlijk pas na de deal. Wij zorgen ervoor dat het traject succesvol wordt.”

Overnamemarkt

Het perspectief op de overnamemarkt stemt Martijn positief. Hij ziet ondanks de Coronacrisis volop kansen. “De markt is momenteel uitermate interessant. Er zijn goede mogelijkheden om bedrijfsovernames te faciliteren. Er is heel veel private equity in de markt, heel veel particulier vermogen. Daarbij komt dat de rentestand gunstig is, dus met een goed onderbouwd plan is financiering vrij gemakkelijk te verkrijgen.” Dat vergrijzing toe slaat in veel sectoren is volgens hem duidelijk te merken. “Heel veel bedrijven kampen met een gebrek aan opvolging, dat is met Corona alleen maar versneld. Een bijkomende factor die wat minder fraai is, maar voor kansen zorgt, is dat er in bepaalde sectoren veel schuld op de balans staat. Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer naar mogelijkheden moet zoeken om samen te werken, om te gaan consolideren. We gaan in een markt terechtkomen waar nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. In nieuwe of bestaande vormen, waarbij Corona de directe aanleiding is.”
 
Corona zorgt er volgens Martijn dus voor dat bedrijven over hun eigen grenzen gaan denken. Ondernemers met beschikbaar kapitaal hebben interessante mogelijkheden om uit te breiden. Dit heeft hij zelf in de praktijk ervaren. “Ik heb een ondernemer bijgestaan die een andere organisatie over wilde nemen die complementerend was aan zijn bedrijf. Dat heeft geresulteerd in een verdubbeling van zijn EBITDA, omdat hij een activiteit heeft toegevoegd die ook zijn eigen bedrijf heeft verstrekt. Corona heeft gezorgd voor inzicht bij ondernemers, dat ze ook kwetsbaar kunnen zijn, omdat ze te kleinschalig zijn of te lang op dezelfde manier bezig zijn geweest.”
 
Daarnaast ziet Martijn een duidelijk opkomende trend op het gebied van overnamefinanciering die al een tijdje gaande is. “Tegenwoordig wordt steeds vaker een earn-out of vendor loan constructie gebruikt om de deal rond te krijgen. Dit zie ik ook terug bij mijn klanten. De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld, maar ik ben voorstander. Het geeft namelijk een basis van goed vertrouwen en hiermee een goed signaal naar een investeerder.” Belangrijk is wel dat alles goed vastgelegd wordt. Martijn heeft dan ook een duidelijke tip. “Wanneer je kiest voor een earn-out of vendor loan constructie, laat je dan goed adviseren en zet met een jurist alles goed op papier. Als oamkb beschikken wij over gedegen financieringsspecialisten. Zij kunnen je perfect helpen met het opzetten van een goed plan voor financiering, waardoor het verkrijgen ervan een stuk eenvoudiger gaat. Tegenwoordig worden veel eisen gesteld aan het verstrekken van kapitaal en zekerheid is belangrijk voor een kapitaalverstrekker.”
 
Zijn eigen toekomstvisie is ook helder. “Een nieuwe generatie ondernemers met eigen inzichten en ideeën staat klaar om het roer over te nemen. Zelf wil ik een brug slaan tussen de oude en de nieuwe generatie en om te zorgen dat we toekomstbestendige bedrijven gaan neerzetten. Er is veel werk aan de winkel vanwege de vergrijzing in heel veel sectoren.”

Meer informatie over oamkb Bedrijfsadvies & Finance

martijn-weijtmans-vierkant-klein

Oamkb is een netwerk van ruim 120 experts op het gebied van accountancy, fiscaliteit, management consultancy, bedrijfscoaching, financieringen en MKB advies. Met een klanttevredenheid van ruim een 9 streven wij altijd naar een optimale relatie met onze klanten. Vanwege onze korte communicatielijnen en efficiënt businessmodel zijn we altijd in staat om u als klant centraal te stellen, tegen gunstige voorwaarden.

Meer weten over oamkb en de diensten die zij bieden? Bekijk dan hier hun bedrijfspagina en kom in contact.