Terug naar het overzicht

Houd de regie in handen

Al jaren ben je actief als ondernemer van je eigen bedrijf. Wellicht heb je al eerder tegenslagen uit de kredietcrisis overwonnen en zit je momenteel middenin de nieuwe crisis waarbij de duur en intensiviteit nog onduidelijk is. Je bent verbonden aan een bank, of dit nu alleen voor een betaalrekening is of intensief door diverse financieringen. Onze partner Paul Overwater van MKB Advies Partners ondersteunt veel ondernemers en deelt graag zijn ervaring.
 

Bankrelatie

De bank houdt je ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Heb je een intensieve relatie met de bank vanwege diverse financieringen dan kijken ze graag over je schouder mee. Zij lopen immers risico. Elke ondernemer gaat hier anders mee om. Gaat alles volgens prognose of zelfs beter dan is er vaak niets aan de hand. Is dit niet het geval dan kan de relatie onder spanning komen te staan. Zij gaan dan vaak met je in gesprek om deze tegenvallende resultaten te bespreken. Vaak denken ondernemers dat ze voldoende zekerheden afgegeven hebben en het dus wel los zal lopen. De werkelijkheid is echter vaak anders. 
 

Focus op kasstroom

Banken richten zich meer en meer op de kasstroom binnen het bedrijf. Dus kan je de lopende kosten en aflossingen betalen? Kan je de vervangingsinvesteringen vanuit de lopende rekeningen voldoen? Steeds meer ondernemers verkeren in onzekerheid financieel gezien. De bank is daarom enorm gefocust op de kasstroom binnen je onderneming. Draait je onderneming al jaren een minimale marge of zelfs een negatieve, dan is de bank niet snel meer genegen dit tekort aan te vullen. Blijf daarom scherp op je bedrijfsresultaten. Ga in overleg met je (financieel) adviseur en doe dat mogelijk vaker in tijden van crisis om dit bij te houden. Alleen als je dit in de gaten houdt en tijdig bijstuurt of mogelijk een herstructurering doorzet blijf je als ondernemer zelf aan zet. Alleen op deze manier houd je zelf de regie in handen en blijf je zelf de nodige beslissingen nemen. 
 
 
 

Behoefte aan financiering?

Ook op bedrijventekoop.nl kan je terecht voor het zoeken naar kapitaal. In ons aanbod vind je partijen die op zoek zijn naar bedrijven die kapitaal nodig hebben. Bekijk hier ons aanbod. Indien je (een deel van) je bedrijf wilt verkopen dan kan je een anoniem profiel plaatsen