Terug naar het overzicht

Hoe richt je een kantoor in?

Het inrichten van een kantoor vraagt om kennis van de branche en arbo-regels. Bovendien moet de sfeer dan ook nog eens het werk ten goede komen. Dan heb je met heel wat zaken rekening te houden. 

De inrichting van een kantoor is belangrijk. Afhankelijk van de branche vraagt een kantoor om de juiste inrichting die past bij de manier van werken. Logisch, maar vaak niet zodanig nageleefd. Wel belangrijk, zodat werknemers er behalve efficiënt ook comfortabel hun werk kunnen doen. 

Het werkklimaat is van grote invloed op mensen. De sfeer binnen een kantoor doet veel. Kleuren op de muur, planten in de vensterbank, kunst aan de muur. Het draagt bij aan de sfeer die dan weer moet passen bij het werkklimaat. 

Kantoormeubelen bepalen mede de sfeer

Datzelfde geldt voor het meubilair. Kantoormeubelen bepalen mede de uitstraling van een kantoor en moeten bovendien comfortabel zijn. Je moet volgens Arbo-normen goed kunnen zitten zonder lichamelijke klachten te krijgen van een stoel of een bureauhoogte. 

Besparen op kantoorstoelen of bureaus is dan ook geen goed idee als het ten koste gaat van het zitcomfort en daarmee de wijze van werken. Wat wel een mogelijkheid is, is het kantoormeubelen opkopen, wat aanzienlijk in de prijs kan schelen. 

Regelmatig staan er bedrijven te koop met als gevolg dat ook de kantoorinrichting aangeboden wordt. Met een beetje speurwerk is het mogelijk de juiste kantoorinrichting voor een goede prijs in de wacht te slepen. 

Plaats het meubilair op gepaste afstand

Informeer van tevoren of het voldoet aan de eisen die de Arbo stelt aan onder meer het verstelbaar zijn van kantoorstoelen en bureaus. Elke werknemer moet zo kunnen zitten dat hij of zij een stoel op zijn of haar lengte kan afstellen. Je moet immers met je voeten de grond kunnen raken, de armen moeten comfortabel op een toetsenbord rusten en ga zo maar door. 

Daarnaast is het tegenwoordig ook nog eens van belang dat het meubilair op gepaste afstand van elkaar in een ruimte kan staan, zodat de anderhalve meter maatregel gehandhaafd kan worden. Dat vraagt in een kleine ruimte om niet al te kolossale meubels en in een wat grotere ruimte kan daarentegen flink uitgepakt worden met bijvoorbeeld grote bureaus en ruime kasten. Houd ook hier rekening mee bij de inrichting. 

Bedrijf kopen

Wil je graag een bedrijf kopen? Bekijk hier ons volledige overzicht