Terug naar het overzicht

Hoe kun je het kantoor van je nieuwe bedrijf goed inrichten?

Als je een bedrijf hebt gekocht dan kan het maar zo dat je hierdoor direct ook een kantoor overgenomen hebt. Het is dan natuurlijk wel van belang om dit pand goed in te richten, vooral als de vorige eigenaar van de onderneming dit nog niet had gedaan. Het kan best lastig zijn om een kantoor in te richten, maar gelukkig vind je op het internet vele adviezen hierover. Ook dit artikel kun je voor dit klusje gebruiken, er zullen namelijk een paar handige tips genoemd worden die je zeker zou moeten gebruiken. 

 

Licht

Licht kan op veel invloed hebben. Zo speelt het een rol in de veiligheid op de werkplek, maar het heeft ook een effect op de productiviteit en gezondheid van je werknemer. Dit is met name het geval bij natuurlijk licht, wat echt essentieel is. Zo is het dit van belang voor circadiane ritmes, maar ook kan het de inname van vitamine D en het geluk stimuleren. Diverse onderzoeken hebben ondertussen al aangetoond dat de kwaliteit van de slaap en het leven van kantoormedewerkers in het algemeen verbeterd kan worden door bij de inrichting van het kantoor te focussen op de blootstelling aan licht. Heeft je nieuwe kantoor weinig ramen en kun je niet extra ramen creëren? Je kunt dan gebruik maken van spiegels om het natuurlijk licht te reflecteren, wat ook een beetje het geval kan zijn met een gietvloer. Daarnaast moet je ook zeker verlichting ophangen dat het natuurlijk licht nabootst. 

 

Indeling

Voordat je verder gaat met het inrichten van je kantoor, moet je ook zeker rekening houden met de dagelijkse uitdagingen en behoeften van je werknemers. Vergeet bovendien niet de cultuur, het budget, de diverse werkstijlen, et cetera mee te nemen bij het bepalen van de inrichting. Mogelijk klinkt dit als veel werk, maar toch is het belangrijk als je het kantoor optimaal wilt inrichten. De indeling speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Zo zijn open werkplekken de afgelopen jaren nogal populair geweest, maar toch hoeft dit niet altijd de meest geschikte keuze te zijn voor je medewerkers. Sterker nog, sommige studies tonen zelfs aan dat afgesloten werkplekken voor productievere en gelukkigere werknemers zorgen. Alhoewel dit goed nieuws is, moet het alsnog passen bij de cultuur van je bedrijf. Het is dan ook slim om je personeel te vragen naar hun voorkeur wat betreft de indeling. 

 

Ergonomie 

Als eigenaar van een bedrijf wil je ervoor zorgen dat je werknemers niet alleen productief aan de slag kunnen, maar dit ook nog eens op een gezonde manier kunnen doen. Je moet de ergonomie dan zeker veel aandacht geven. Een slechte houding kan immers voor allerlei problemen zorgen. Zo kan de werknemer hierdoor hoofdpijn krijgen, maar ook nek- en rugpijn of vermoeidheid. Als je voor een gezonde houding wilt zorgen dan moet je beginnen met een goede inrichting. Het is daarom belangrijk dat je je houdt aan de ergonomische richtlijnen. Hierdoor zul je overbelasting of zelfs letsel bij je personeel voorkomen. Zo zullen ze in ergonomische bureaustoelen moeten rondrijden over je beton cire vloer, terwijl bureau’s die in hoogte verstelbaar zijn ook zeker geen overbodige luxe zijn. Verlichting speelt bij ergonomie bovendien een grote rol. Ergonomische verlichting is zelfs echt essentieel zijn voor de productiviteit en het welzijn van je medewerkers. 

 

Luchtkwaliteit 

Daarnaast moet je bij het inrichten van je nieuwe kantoor ook veel aandacht schenken aan een schone lucht, wat echt een fundament is van een gezonde werkplek. Dit is bovendien van belang aangezien het de productiviteit kan verbeteren, maar ook het comfort en welzijn van je personeel. Daarnaast kan een goede luchtkwaliteit voor minder ziekteverzuim zorgen. Twee aspecten zijn hierbij essentieel: het beheersen van verontreinigende stoffen in de lucht en het leveren van frisse lucht. Dit is belangrijk aangezien binnenlucht oud of vervuild kan worden door zowel gassen als kleine deeltjes die uitgestoten worden door allerlei apparaten, terwijl wij mensen ook een bron van luchtvervuiling zijn. Om voor een gezonde luchtkwaliteit te zorgen moet je nadenken over zowel verwarming als airconditioning en ventilatie. Planten op kantoor kunnen bovendien echt helpen bij het creëren van een schone lucht in je nieuwe kantoorruimte, wat ook nog eens goed is voor de productiviteit.