Terug naar het overzicht

De verkoop moet in één keer goed gaan

“Je bedrijf verkopen doe je maar eenmaal”, zegt ondernemer Jacques Enthoven. “Het moet goed gaan. Achteraf kun je niets terugdraaien.”

Eigenlijk zou Jacques Enthoven in de tuinderij van zijn vader stappen. In afwachting daarvan begon hij, halverwege de jaren zeventig, regenautomaten te bouwen voor tuinbouwbedrijven. Hij was gek op techniek, had zakelijk succes en besloot met zijn eigen onderneming verder te gaan.

Enthoven Elektra BV in De Lier, gelegen in Het Westland, heeft als hoofdactiviteit het ontwerpen, installeren en het onderhouden van elektro- en watertechnische installaties voor (onder andere) de tuinbouw. De bedrijfsgeschiedenis is er één uit het boekje: van eenmanszaak naar een onderneming met 42 man personeel. Enthoven: “Ik heb twee dochters en een schoonzoon in de zaak zitten. Die werkten graag voor me. Maar wilden ze ook het bedrijf overnemen? Dat vroeg ik me op een zeker moment af.” Zo’n opvolging, dat moet je driehonderd procent willen, meent Enthoven. “Maar ik bespeurde twijfel – en dat zette mij verder aan het denken.” “Ik ben 54 en ik kon nog wel even doorgaan. Maar je kunt je bedrijf beter in volle glorie verkopen dan tijdens mindere tijden.”

Enthoven gaf BusinessPartners de opdracht om discreet op zoek te gaan naar aspirant-kopers, dus een opvolger buiten de familie.Jeroen Dekker van BusinessPartners hield zich intensief met de zaak bezig.Hij polste de belangstelling voor het bedrijf door het in de etalage te zetten van de Ondernemingsbeurs.

Bijzondere gebeurtenis

Er dienden zich een aantal serieuze overnamekandidaten aan. “Met twee had ik een lang gesprek. En met eentje klikte het. Patron BV, een bedrijf van buiten de regio. We spraken elkaar nog een keer. Een derde, een vierde, vijfde en zesde maal. “ Toen hij zijn handtekening zette onder de koopovereenkomst was dat een bijzondere maar ook een onwerkelijke gebeurtenis. “Niet iets dat je in de koude kleren gaat zitten. Tot het laatste moment dacht ik: het gaat niet door.” Dankzij de professionele begeleiding is e.e.a. prima verlopen. Enthoven blikt zeer tevreden terug op het hele verkooptraject. “Je bedrijf verkopen doe je maar eenmaal. Het moet goed gaan. Achteraf kun je niets terugdraaien.” Leunt hij nu ook tevreden achterover? “Nou, niet echt. Zoals van tevoren afgesproken ben ik nog steeds als adviseur aan het bedrijf verbonden.”