Terug naar het overzicht

Beleggen buiten de beurs. Hoe werkt dat?

Buiten de beurs beleggen betekent beleggen in private markten. Deze omvatten uiteenlopende strategieën die investeren in een diversiteit aan markten en beleggingscategorieën, zoals vastgoed, infrastructuur en beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Onze partner Hans van der Velden van Auréus licht verder toe: Private markten bieden minder liquiditeit dan de meeste beursgenoteerde beleggingen en zijn daarom alleen geschikt voor langetermijnbeleggers. Daar staat meestal een hoger rendementspotentieel tegenover. Bij beleggingen in private markten zijn kasstromen vaak contractueel vastgelegd en door de focus op waarde creatie op lange termijn leveren private markten doorgaans ook stabiele rendementen op.


De groei van Private markten

Private markten groeien terwijl publieke markten juist krimpen. Banken zijn tegenwoordig erg terughoudend met het verstrekken van krediet, waardoor kredietverstrekking via private markten (Private Debt) normaal is geworden. De belangrijkste groeifase van een bedrijf is tegenwoordig die private fase, een publieke notering is er voor de bestaande aandeelhouders om hun stukken te kunnen verkopen. Echte disruptieve innovators hebben dan ook geen beursnotering. Naarmate private markten groeien, worden ze meer liquide. Wat blijft is dat ze niet te maken hebben met de dagelijkse beurshectiek. Daarmee dragen private markten bij aan financiële rust.

‘Private markten dragen bij aan een stabielere waardeontwikkeling van een beleggingsportefeuille’

De risico-rendementsverhouding van portefeuilles

Een goed gespreide portefeuille bestaat uit meer dan alleen de standaard beursgenoteerde beleggingen. Vaak is er ook de behoefte een deel van het vermogen te alloceren aan beleggingen die minder gevoelig zijn voor koersschommelingen. Dit is gebruikelijk voor een beperkt deel van het vrij belegbaar vermogen in het reguliere vermogensbeheer. Een goede vermogensbeheerder heeft voor grotere (familie)vermogens ook de mogelijkheid om daarnaast nog een separate niet-beursgenoteerde portefeuille samen te stellen, waarbij niet of nauwelijks sprake is van enige correlatie met de gebruikelijke financiële markten. 
 


Veel (ex-)ondernemers weten wat de toegevoegde waarde van Private Equity kan zijn voor een bedrijf. Als belegger in deze bedrijven, kan u hiervan profiteren. 

Hans van der Velden
Auréus