Terug naar het overzicht

Bedrijven langer in private handen

Steeds meer bedrijven worden voorafgaand aan de groeifase gefinancierd door Private Equity, in plaats van dat ze vermogen ophalen via financiële markten. Dat betekent dat beleggers via Private Equity veel eenvoudiger toegang krijgen tot snelgroeiende segmenten zoals kunstmatige intelligentie en de ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg. Bedrijven besluiten pas op veel latere leeftijd om naar de beurs te gaan. Dat terwijl de gemiddelde leeftijd van bedrijven veel korter is geworden dan vroeger.


Einde van de small-cap premie

Een eerste gevolg is het verdwijnen van de small-cap premie. Private Equity mag tegenwoordig een uitgebreide voorselectie doen en haalt de krenten uit de pap. Bedrijven die qua rendement niet interessant zijn, zijn aangewezen op de beurs. Dan gaat het bijvoorbeeld om de meer cyclische bedrijven en bedrijven waar de uiteindelijke uitkomst onzeker is (zoals bijvoorbeeld biotechnologie) of bedrijven waar het veel langer duurt om rendement te realiseren. 

 De beschikbaarheid van privékapitaal


De functie van de kapitaalmarkten was lange tijd om zo efficiënt mogelijk vraag en aanbod naar kapitaal in evenwicht te brengen. Prijs is daarvoor het mechanisme, maar dit mechanisme wordt gefrustreerd door de vele regels. De markt is niet meer vrij. Dat heeft een negatieve impact op innovatie en op productiviteit. Het frustreert ook het proces van creatieve destructie, iets wat we tegenwoordig liever disruptieve innovatie noemen. Doordat ook beleggers veel minder kijken naar prijs (als gevolg van het sterk groeiende fenomeen van indexbeleggen) is de allocatie van kapitaal suboptimaal.

 

De beschikbaarheid van privékapitaal


Private Equity maakt daar gebruik van en verbetert daarmee het aanpassingsvermogen van veel bestaande bedrijven. Tegelijkertijd is het veel aantrekkelijker om nieuwe bedrijven snel te laten groeien en ze te laten concurreren met bestaande bedrijven. Disruptieve innovatie wordt mogelijk gemaakt dankzij Private Equity, het is niet langer een functie van de markt. Grote transformaties zoals die op digitaal gebied of zelfs de energietransitie kunnen beter door Private Equity worden gecoördineerd dan door de kapitaalmarkten. Alle duurzame inspanningen op dit gebied is wat dat betreft niet veel meer dan trekken aan een dood paard.

Meer weten over de mogelijkheden om te investeren in Private Equity? Neem dan contact op met Hans van der Velden, onze specialist vermogensbeheer bij Auréus.