Terug naar het overzicht

Bedrijfsovername, begin er op tijd mee!

Bedrijfsovername is vaak een gevoelige kwestie voor ondernemers, maar ook een onvermijdelijke gebeurtenis. Zelfs voor de meest gedreven ondernemer komt er een punt waarop hij of zij niet meer in staat zal zijn om zelf de bedrijfsvoering voor rekening te nemen. De meeste ondernemers denken hier het liefst zo min mogelijk over na en stellen dit vaak dan ook zo lang mogelijk uit. Totdat het te laat is! 
 
Het is een onderwerp dat regelmatig aangekaart wordt, maar helaas zien we het nog te vaak gebeuren; ondernemers die hun bedrijf willen verkopen en al flink op leeftijd zijn. Ze hebben de pensioengerechtigde leeftijd al lang en breed bereikt, maar hebben zich nog niet voorbereid op het overnametraject van hun bedrijf. Wanneer ze dan uiteindelijk toch bij ons binnenkomen is een veel gehoord antwoord op de vraag waarom ze juist nu tot overname overgegaan zijn: “Ik wilde eigenlijk al veel eerder stoppen, maar heb nu pas de stap gezet om over te gaan tot verkoop”. Daarna volgen dan uiteenlopende redenen, zoals; ik heb geen tijd, ik heb geen opvolger, ik was er nog niet aan toe, enz. En dan moet het overnametraject nog beginnen…
 
Daarbij komt dan nog vaak dat de ondernemer wel een duidelijke deadline gesteld heeft (lees: einde van het boekjaar) dat het bedrijf verkocht moet zijn, anders wordt de stekker eruit getrokken. Dat is natuurlijk zonde en vooral ook onnodig. Zeker omdat de onderneming vaak het appeltje voor de dorst is en de opbrengst van de verkoop geldt als het welverdiende pensioen.
 
In de praktijk zien we dat (te) laat beginnen met bedrijfsovername vaak leidt tot één (en vaak meerdere, zo niet alle) van onderstaande problemen:
  • Er wordt geen voldoening meer gehaald uit de onderneming en de werkzaamheden
  • Men is toe aan het welverdiende pensioen, maar zit nog met het bedrijf ‘opgescheept’
  • Het bedrijf moet op stel en sprong verkocht worden, het liefst gisteren nog
  • Door een gebrek aan voorbereiding weet men niet hoe het overnametraject aangevlogen moet worden
  • Zaken die een overname in de weg kunnen staan of tot waardeverlaging leiden, kunnen niet meer tijdig opgepakt worden, wat leidt tot een lagere overnamesom
  • Er is niet meer de intentie om de koper van begeleiding te voorzien, waardoor de overgang niet optimaal verloopt

Begin tijdig

Het is een simpele tip, die nog te vaak niet opgevolgd wordt. Het voelt misschien onnatuurlijk om aan overname te denken wanneer je eigenlijk nog niet wilt stoppen, maar het overnametraject kan soms jaren tijd in beslag nemen. Zeker wanneer er geen opvolger voorhanden is binnen de eigen onderneming of familie.
 
Bepaal voor jezelf een leeftijd waarop je wilt stoppen met werken en praat hierover met je accountant of een andere vertrouwenspersoon. Laat een waardebepaling uitvoeren door een specialist. Zo krijg je een beeld van het bedrag dat je overhoudt bij verkoop en kun je eventueel nog aan de slag om de waarde te verhogen om zo je onderneming aantrekkelijker te maken voor overname. Dit kan het proces versnellen en belangrijker nog, de opbrengst verhogen. Ga vervolgens op zoek naar potentiële overnamekandidaten. Dit kan met behulp van een overnameadviseur, maar er is ook veel wat je zelf kunt doen, bijvoorbeeld bij ons op de website.
 
Op tijd beginnen zorgt voor rust en overzicht, hierdoor houd je de controle over het proces. Je hoeft niet in allerijl op zoek naar een geschikte kandidaat voor je bedrijf, maar kunt rustig je opties afwegen tot de perfecte partij gevonden is. Want ook bij een bedrijfsovername geldt: haastige spoed is zelden goed!

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.