Terug naar het overzicht

Bedrijfsovername 3 stadia

U bent van plan een bedrijf over te nemen. Maar een bedrijfsovername is niet iets wat u zo maar even doet. Het is dan ook zeker niet binnen een paar dagen voltooid. Het is een proces van verschillende stappen dat toch wel aardig wat tijd in beslag neemt, ondere andere door de grote voorbereiding die er aan te pas komt. Toch hebben wij geprobeerd het gehele proces van de bedrijfsovername in drie stadia samen te vatten.

Stadium 1. De voorbereiding

Bij dit stadium is het vooral de bedoeling dat u gaat bepalen wat er precies moet gaan gebeuren. Vraag uzelf af: Is een overname wel mogelijk? Is het bedrijf levensvatbaar? Weet ik zeker dat ik over wil gaan tot de bedrijfsovername? Ben ik in dat geval ook geschikt om het bedrijf over te nemen? Zorg dat u goed weet hoe het bedrijf in elkaar zit en bedenk hoe u daar bij zou passen. Doe ook onderzoek naar de economische zaken van het bedrijf. Zorg dat u weet wat de financiële situatie is en kijk hierbij niet alleen naar hoe het nu in elkaar zit, maar ook hoe het er over een jaar of tien uitziet.  

Stadium 2. De financiering

Is de bedrijfsovername wel mogelijk voor u? Kunt u het veroorloven? Voor veel ondernemers is het eerst zaak om geld te lenen, voordat er pas begonnen kan worden aan de bedrijfsovername. Zorg dat u de financiering voor de bedrijfsovername op orde hebt, of het nu uit uw eigen zak komt of geleend geld is. Pas op! Als u een lening moet afsluiten voor de overname, moet u er wel op letten dat u deze lening (met rente) ook nog terug moet kunnen betalen. Ga geen lening aan die u toch niet terug kunt betalen, ook al zou u dan uw droombaan hebben. Blijf gewoon met beide benen op de grond staan en laat u niet verleiden tot een lening die u toch niet terug kunt betalen.  

Stadium 3. De overname

Als dan ook de financiering op zijn plaats is, kan de overname voltooid worden. Zelfs nu is het proces nog niet helemaal voorbij. Pas tot u en de verkoper van het bedrijf allebei een handtekening hebben gezet, is de betreffende onderneming ook nog steeds niet van u. Zo moeten de onderhandelingen nog plaatsvinden en moet het contract nog opgesteld worden. Maar wanneer dit ook is afgerond, is het toch echt zo ver. De bedrijfsovername is klaar. U hebt een bedrijf gekocht! En nu? Welke kant wilt u op met het bedrijf? Hoe ziet het bedrijfsplan er uit? Dat zijn dingen waar u nu over na moet denken. En waarschijnlijk weet u nog lang niet alles over het bedrijf. U kunt nu waarschijnlijk wel wat advies gebruiken om even te wennen aan het bedrijf en de voor u nieuwe functie daarin. Blijf ook ‘achterom kijken’. Wat ging goed en wat moet er de volgende keer beter?  Zo blijven u en uw bedrijf zich ontwikkelen en gaat uw bedrijf een hele fijne toekomst tegemoet.