Terug naar het overzicht

Bedrijfsoverdracht van een familiebedrijf

Het overdragen of verkopen van een familiebedrijf is een ingrijpende gebeurtenis. Zowel zakelijke als emotionele aspecten spelen hierbij een rol en deze kunnen strijdig met elkaar zijn. De continuïteit van de onderneming én de sfeer binnen de familie staan op het spel. Het is alle betrokkenen veel waard als de overdracht soepel verloopt.
 

Stoffig versus succesvol

Waar men vroeger nog dacht dat familiebedrijven stoffig en weinig professioneel waren, wordt dit tegenwoordig vaker beschouwd als succesvol en betrokken. Ondernemers zijn trots op hun familiebedrijf. De sterke kanten van het familiebedrijf gelden tegelijk als valkuilen. De verantwoordelijkheid die het eigendom met zich meebrengt weegt soms zwaar, de verschillende generaties kijken vaak anders naar de toekomst en meningsverschillen op de zaak gaan mee naar huis.
 

Opvolging en overdracht van familiebedrijven

 
Onze partner Berrie Abelen van Adcorporate schreef samen met Wout van der Goot het boek “Opvolging en overdracht van familiebedrijven”. Hierin schetsen zij herkenbare uitdagingen voor alle hoofdrolspelers in het familiebedrijf, zoals de eigenaars, de verschillende adviseurs, opvolgers en overige familieleden. Ze presenteren de verschillende strategieën, de financiële keuzes en de belangrijkste succesfactoren. Ook besteden ze aandacht aan de noodopvolging, zoals bij echtscheiding of arbeidsongeschiktheid.
 
Een van de belangrijkste factoren voor succes bij overdracht van het familiebedrijf is dat de overdrager de nieuwe eigenaar voldoende ruimte biedt om te ondernemen en dat duidelijk is voor de gehele familie wie de eigenaar is. De auteurs geven dan ook als advies mee: Durf te breken met het verleden, ook als dat leidt tot conflicten met voorgangers.
 
‘In de praktijk zien we te vaak dat de verschillende generaties verschillende talen spreken.’, zegt auteur Berrie Abelen. ‘Het is daarom van groot belang dat deze personen oor en oog hebben voor het verhaal van de ander. Immers, zij moeten samen ervoor zorgen dat het familiebedrijf blijft bestaan en op een goede manier weer aan de volgende generaties overgedragen kan worden.’
 
Berrie Abelen schreef het boek samen met Wout van der Goot, die vorig jaar overleed. ‘Ik ben blij dat Wouts kennis en ervaring in elke bladzijde doorklinkt.’ Bestel nu je exemplaar via deze link.
 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod van bedrijven te koop aangeboden en gevraagd?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Benieuwd naar de waarde van je bedrijf?

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden of download eerst onze gratis whitepaper