Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen, wat kost dat?

Je wil jouw bedrijf verkopen. Het is toch iets wat je (hopelijk) niet elke week een keer doet. Het is dan ook niet raar dat je er niet zo veel verstand van hebt of misschien wel helemaal niet weet hoe je dit moet gaan aanpakken. Een overnameadviseur heeft toch al snel ongeveer 100 uur nodig om de overname van één bedrijf helemaal rond te krijgen. Dit lijkt misschien heel erg veel, maar relativeer het even: het gehele proces van een bedrijf verkopen is ook niet afgerond in een paar dagen. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden, voordat alles helemaal rond is.

Daar komt nog bij dat de betere adviseurs ook nog een succesvergoeding vragen. Het uurtarief komt dan neer op €125 à €250 + de succesvergoeding van 1 tot 3,5 procent. Deze is afhankelijk van de uiteindelijke omvang van de transactie. Bij grote bedrijven gaat het om grotere bedragen, waardoor er lagere percentages worden aangehouden. Dan heb je vaak ook nog te maken met een minimum van de succesvergoeding, meestal ergens tussen de €12.500 en de €25.000. Natuurlijk is iedere bedrijfsverkoop anders, maar ook met een klein bedrijf komt het kostenplaatje van de verkoop al snel in de buurt van de €25.000. Over het algemeen geldt: hoe groter het desbetreffende bedrijf, hoe complexer het gehele proces en hoe kleiner de markt. En dit houdt natuurlijk weer verband met de kosten die eraan vastzitten. 

Heb je wel eens gehoord van het principe ‘no cure, no pay’? Er zijn overnameadviseurs die werken volgens deze regeling. Hierbij worden deze adviseurs pas betaald als het gelukt is iemand te vinden die jouw bedrijf wil kopen. Dit gaat gepaard met een aantal investeringen van de adviseur. Daar staat tegenover dat deze zekerheid wil dat hij alles terugverdient. Daarom eisen zij exclusiviteit. Je mag niet met andere bemiddelaars in zee gaan. Doe je dit wel, dan staat daar een flinke boete op (‘drop dead fee’). Dit alles klinkt misschien aantrekkelijk, maar trap hier niet in!

Het risico is wel dat deze adviseur pas vaart gaat maken als hij bij toeval een geïnteresseerde tegenkomt. Zijn uren worden toch niet meteen betaald. Dit zorgt voor een minimale voortgang en een slechtere onderhandelingspositie. Daar komt nog bij dat je vastzit aan de adviseur en niet zo maar even een andere adviseur in kunt schakelen door de exclusiviteit. Het komt er op neer dat je compleet afhankelijk bent van jouw adviseur, wat niet zo handig is bij misschien wel de belangrijkste deal van jouw leven...