Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen? Start op tijd met de voorbereidingen

Was je begin vorig jaar toe aan de verkoop van je bedrijf? Grote kans dat je door de uitbraak van de Corona pandemie even pas op de plaats gemaakt hebt. Even afwachten... Maarja dat even duurt inmiddels wel wat langer dan gedacht. Hoe lang moet je dan wachten? En moet je eigenlijk wel wachten? 
 
Onze mening is dat je niet hoeft te wachten. Het verkopen van een bedrijf is een traject wat gemiddeld tussen de 8 en 18 maanden in beslag neemt. Iedereen heeft te maken met de pandemie, dit hoeft niet nadelig te zijn voor je onderneming. Kopers zijn er voldoende. Maar waar begin je dan? 
 

Voorbereiding

Het feit dat je al geruime tijd met het idee rondloopt te willen verkopen is al onderdeel van het traject. Bespreek je plannen met bijvoorbeeld je partner, vertrouwenspersoon of accountant. Ga vervolgens voor jezelf na wat je wil. Denk hierbij aan de volgende vragen:
 
  • Ga ik (een deel van) het verkoopproces zelf doen?
  • Wanneer wil ik een specialist inschakelen?
  • Heb ik zelf tijd en kennis om deze zaken op te pakken?
  • Wat is de waarde van mijn bedrijf?
  • Wat verwacht ik van een koper?
  • Wat mag de verkoper van mij verwachten?
  • Wat ga ik doen na verkoop?
 
Je hoeft nog niet op al deze vragen een pasklaar antwoord te hebben. Maar denk hier in elk geval al wel over na. Om je te helpen; een deel van het verkoopproces kan je zelf op pakken. Zo kan je zelf op zoek gaan naar geschikte kandidaten. Je hebt wellicht zelf een beeld van de geschikte koper, dat kan een concurrent zijn of iemand uit je netwerk. Heb je dat niet dan kan een overnameplatform zoals Bedrijventekoop.nl hulp bieden bij het vinden van de passende kandidaat. 
 

Inschakelen van een adviseur

Gedurende het verkooptraject kom je momenten tegen waarop het raadzaam is een adviseur in de arm te nemen. Zo is het belangrijk een realistisch beeld van de waarde van je bedrijf te hebben. Wil je concurrenten benaderen, doe dit dan niet zelf maar laat een adviseur dit voor je doen. Bedenk ook of je zelf de kandidaten die zich melden te woord wil staan of dat je dit uit wil besteden. In het geval je het acquisitietraject zelf wil doen, biedt Bedrijventekoop.nl je diverse handvatten in de vorm van voorbeelddocumenten zoals een geheimhoudingsovereenkomst of blanco informatiememorandum. Wil je hiervoor een specialist inschakelen dan vind je hier een lijst van specialisten in je regio.
 
Begin het verkooptraject dus door zaken voor jezelf duidelijk te krijgen. Oriƫnteer je op de verschillende mogelijkheden en kies wat het beste bij jou en je bedrijf past. Wil je hierover vrijblijvend van gedachten wisselen dan kan je altijd contact met ons opnemen of onze gratis whitepaper lezen.