Terug naar het overzicht

Bedrijf starten of overnemen?

Je hebt besloten te gaan ondernemen. Dan kan je vanaf nul een bedrijf opbouwen of je kan een bestaand bedrijf overnemen. Wat zijn de voordelen van een bedrijfsovername ten opzichte van het starten van een nieuw bedrijf? Wij zetten ze voor je op een rijtje.
 

Een eigen bedrijf starten

Vaak wordt gedacht dat het overnemen van een bedrijf een kostbare aangelegenheid is, duurder dan het starten van een bedrijf. Dit is niet altijd het geval. Bedrijfsovername kent namelijk aantrekkelijke financiële of fiscale mogelijkheden die je bij het starten niet hebt. Het is voor een overnemer vaak makkelijker aan financiering te komen dan dat je start. Je kan op basis van de historische cijfers aantonen wat de potentie van het overgenomen bedrijf is. Rentabiliteit voor betalen van rente en aflossing zijn te onderbouwen. 
 

Voordelen van overnemen versus starten:

  1. Overnemen is succesvoller dan starten: Lex van Teeffelen, lector Bedrijfsoverdracht en Innovatie van de Hogeschool Utrecht, heeft onderzocht dat overnemers succesvoller zijn dan starters; na 5 jaar is zo’n 95% van de overnemers nog actief tegenover 50% van de starters. Je stapt bij het overnemen van een bedrijf op een rijdende trein. Het bedrijf heeft reeds naamsbekendheid in de markt, een klantenbestand en omzet. 
  2. Financiering is makkelijker te verkrijgen vanwege resultaten uit het verleden. Daarnaast is de verkoper vaak bereid een deel van de overnamesom in de onderneming te laten zitten en op die manier (financieel) betrokken te blijven. Dit is voor de koper een voordeel. 
  3. Zeker als de verkoper na overname nog betrokken blijft, kan je jouw voordeel op doen door de aanwezige kennis, ervaring en het netwerk van de verkoper te benutten. 
  4. Je maakt een vliegende start doordat praktische zaken al geregeld zijn, denk hierbij aan een klantsysteem, contracten of vergunningen. Vaak duurt het even voordat deze zaken op orde zijn. Bij overname kan je direct bestaande systemen gebruiken. Let wel op dat vergunningen ook persoonsgebonden kunnen zijn. 
 
Zoals je ziet biedt het kopen van een bedrijf diverse voordelen. Bespreek de mogelijkheden eens met iemand uit je netwerk. Maak een ondernemingsplan en zet alles voor jezelf op een rijtje. Wil je gaan ondernemen door het kopen van een bestaand bedrijf? Bedrijventekoop.nl heeft een groot aanbod van bedrijven te koop aangeboden. Neem contact op met de verkoper van het bedrijf. Wil je gedurende het aankopen van een bedrijf liever bijgestaan worden door een adviseur? Bekijk dan de specialisten in je regio