Terug naar het overzicht

10 belangrijke tips bij bedrijfsoverdracht

Inmiddels heeft onze partner Berrie Abelen van Adcorporate 100 vragen rondom bedrijfsoverdracht beantwoord in een reeks van blogberichten. Het laatste bericht van de reeks betreft een opsomming van de tien belangrijkste tips van bedrijfsoverdracht. Wij delen hierbij graag deze tips. 

 

Tip 1: Een goede voorbereiding

Voorkom verrassingen door je goed voor te bereiden. Dat kan op diverse manieren o.a. door het lezen van de diverse blogberichten, het boek “Bedrijf verkopen, bedrijf kopen” of door het downloaden van de gratis whitepaper “Bedrijf verkopen – Alles wat je moet weten van A tot Z”. Je weet dan wat er komt kijken bij het proces van bedrijfsoverdracht en wat je kan verwachten. 

Tip 2: Begin weloverwogen aan het traject

Start met volle overtuiging aan het proces! Dat geldt voor zowel koop als verkoop van een bedrijf. Indien de koper of verkoper twijfels heeft zal dit nagenoeg altijd door de tegenpartij worden waargenomen waardoor het proces vastloopt of zelfs wordt gestaakt, met als gevolg teleurstellingen en voor partijen een rekening voor gemaakte kosten. Is er twijfel in welke mate dan ook, dan is ons advies: doe het niet.

Tip 3: Laat je niet gek maken door je omgeving

Een bedrijfsoverdracht is voor veel ondernemers geen dagelijkse kost. Het is daarom goed om niet alles alleen te doel. Laat je in het traject bijstaan door 2 of 3 personen. Dat kunnen personen uit je familie of netwerk zijn zoals je accountant of een overnameadviseur. Laat je niet leiden door succes- of horrorverhalen van anderen, dit berust niet altijd op de waarheid. 

Tip 4: Ben en blijf realistisch

Ben en blijf gedurende het traject realistisch om teleurstellingen te voorkomen. Door enthousiasme, koop- of verkoopbereidheid, gebrek aan ervaring of door media-aandacht voor gedane deals komt het in de praktijk voor dat kopers/verkopers verwachtingen ontwikkelen die niet waar te maken zijn. Praat daarom regelmatig met je partner of adviseur.

Tip 5: “Nee” is ook een antwoord

Gedurende het overnametraject zal je te maken krijgen met “nee” als antwoord, door jou gegeven of als antwoord op jouw vraag. Soms is het antwoord nee en wijzigt het in misschien of naar een voorzichtige ja. En soms blijft het nee. Ben er bewust van dat dit voor kan komen en al is een afwijzing mogelijk lastig; je kan er ook iets van opsteken voor een volgend traject.

Tip 6: Laat prijs niet leidend zijn

Een belangrijk aspect van de transactie is de prijs, maar niet minder belangrijk zijn de voorwaarden. Wat wil de tegenpartij; wat is zijn of haar achtergrond en plan na overname? Het is niet altijd het beste te gaan voor de hoogste prijs. Dit blijft uiteraard een belangrijk onderdeel maar kijk naar het geheel. De match en “klik” met de tegenpartij zijn ook belangrijke onderdelen van een succesvolle transactie. 

Tip 7: Leef je in, in de rol van de tegenpartij 

In een overnametraject heb je te maken met twee partijen;  de koper en verkoper. Samen moet je eruit zien te komen. Leef je daarom ook in de rol van de wederpartij. Probeer samen het juiste tempo en ritme te vinden zoals danspartners dat ook samen doen als ze stijldansen. 

Tip 8: Volg je gevoel

Vertrouwen is bij bedrijfsoverdracht een belangrijk goed. Je wilt als je jouw bedrijf verkoopt dat het in goede handen terecht komt. Zo wil de koper vertrouwen hebben het bedrijf goed voort te kunnen zetten. Hierbij speelt gevoel een essentiële rol. Voor zowel verkoper als koper geldt: blijf dichtbij jezelf en luister naar je gevoel.

Tip 9: Laat je niet onder druk zetten

Tijdens de onderhandelingen kan het voorkomen dat partijen druk op elkaar uitoefenen door tijdslimieten te stellen of andere onderhandelingsvoorwaarden op te voeren. Daarom is het belangrijk om af en toe het proces van een afstand te bekijken en duidelijk voor ogen te krijgen en houden wat er gebeurt. Laat je niet van de wijs brengen door onderhandelingstechnieken of je op welke manier dan ook onder druk zetten. Zorg voor heldere kaders en praat hier ook over met je adviseur.

Tip 10: Zorg voor een goede overnameadviseur

Tijdens het overnametraject zijn er veel zaken die je zelf op kan pakken. Op enig moment is het wel raadzaam een adviseur in de arm te nemen. Dat moment bepaal je zelf. Ervaring leert dat partijen die zich niet laten bijstaan door een adviseur uiteindelijk een minder goede deal doen. Dit minder goed kan zich in verschillende vormen voordoen. Bijvoorbeeld een te lage of te hoge prijs, onduidelijke afspraken over earn-outs, of onduidelijkheid over garanties en gestelde zekerheden. Overweging om geen adviseur in te schakelen is mogelijk de hoogte van de kosten voor de adviseur. Maar een goede adviseur verdient zichzelf terug en geeft je wel een stuk rust tijdens een inspannend traject. 

Berrie Abelen en Harold van Kraaij
Adcorporate