Flevoland in kaart
Ondanks dat Flevoland een jonge provincie is, kent het een rijke geschiedenis. Het is een product van het grootste inpolderingsproject in de geschiedenis. Op 14 juni 1918 werd de wet tot afsluiting en droogmaking aangekondigd. Hiermee is het startschot voor de provincie Flevoland gegeven.
- Oppervlakte: 241.230 hectare (141.254 land & 99.977 water)
- Bevolkingsdichtheid: 652 personen per km2
- Inwoners: 646.040 (323.376 mannen, 322.664 vrouwen)
- Bedrijven: 46.311 (19.826 in 2010)
De Noordoostpolder wordt met name gebruikt als landbouwgebied. Daarentegen is Zuid-Flevoland juist enorm gericht op industrie. De economie binnen de provincie is nog vrij pril. Daarom is ook éxtra aandacht voor ondernemerschap en groei. Kijkend naar de vertegenwoordigde bedrijfstakken springen hier specialistische zakelijke diensten, bouwnijverheid en handel uit.
Als ondernemer in Flevoland kan je veel investeringen in bouwnijverheid en energie verwachten. Hieronder valt met name de samenstelling van winning delfstoffen, industrie, productie en handel in onder anderen elektriciteit, aardgas, stroom en gekoelde lucht. Ook de winning en distributie van water, afvalbeheer, afvalwaterbeheer en sanering valt hieronder.
Open staan voor vernieuwing is typisch Flevolands. Het aanpakken op een andere manier is dan ook één van de sterkste punten. De provincie streeft naar het ondersteunen van de Flevolandse economie op een manier waar de ondernemer écht behoefte aan heeft. Hieruit is een samenwerking tussen ondernemers en derde partijen ontstaan en een op maat gemaakt programma van producten en diensten. Kortom een ideaal klimaat voor ondernemers die een groeistrategie willen uitvoeren.
De groei van mkb en ondernemerschap staat hoog in het vaandel bij Flevoland. Vanuit de wensen van ondernemers wordt de financiering, arbeidsmarkt en internationaal ondernemen middels een economisch programma bepaald. Financiering wordt door de provincie aangeboden om groei, vernieuwing én het ondernemerschap te versterken. Hierin heeft het dus een actieve rol.
Verder is de provincie zich bewust van het feit dat goed en juist opgeleid personeel belangrijk is voor ondernemers. Via een scholingsscan kan een ondernemer zien of medewerkers beschikken over de juiste scholing. Hierbij neemt de provincie een deel van deze kosten op zich. Dit is slechts één voorbeeld van de goede samenwerkingen tussen provincie, bedrijven en scholen. Internationaal gezien ondersteunt Flevoland ondernemers door zowel regionale samenwerkingsverbanden als Europese programma’s.