Terug naar het overzicht

Wenselijke Ondernemersvaardigheden

Ondernemersvaardigheden

Als ondernemer heeft u een aantal vaardigheden nodig om uw bedrijf gezond te houden. Het is hierbij vooral belangrijk dat u een goed overzicht van uw financiën heeft, in staat bent uzelf te verkopen en kunt omgaan met schulden.

1. Financieel inzicht

Administratie

Uw financiële administratie is erg belangrijk voor uw bedrijf. Hieruit blijkt hoe gezond uw bedrijf is. De administratie geeft knelpunten weer, waardoor u tijdig actie kunt ondernemen. Een goed overzicht van de financiële zaken bepaalt deels het succes van uw bedrijf. Wacht dus niet te lang met het regelen van uw financiën en schuif de zaken zeker niet voor u uit.

Betalingen door klanten

Niet elke ondernemer is een boekhouder of administrateur. Ondernemers willen graag zaken doen en contracten sluiten. De financiele afhandeling mag echter nooit onderbelicht blijven. Het betalingsgedrag van klanten is bijvoorbeeld belangrijk. Als de betaling van goederen of diensten lang op zich laat wachten, wat doet u dan? Er achteraan of wachten om de vrede te bewaren? Het gaat om uw omzet en uw bedrijf, afwachten heeft doorgaans geen zin. U zult achter uw geld aan moeten gaan en uw klanten aansporen om te betalen. Niet iedereen kan of wil dit, maar u kunt het wel leren. 

2. Uzelf verkopen

Eén klant is géén klant: spreid uw risico's

Een bedrijf mag niet afhankelijk zijn van slechts één klant. Als deze klant in de problemen komt en geen goederen of diensten meer afneemt, of niet meer kan betalen, dan heeft u een probleem. Als u meerdere klanten heeft spreidt u uw omzet en risico's. U moet uzelf dus 'verkopen' en op zoek gaan naar klanten.

Een netwerk opbouwen

Een klantenkring opbouwen kan op verschillende manieren. Mond-tot-mondreclame is vaak de beste reclame. Hiervoor moet u een netwerk opbouwen. Een netwerk zijn kennissen, vrienden en zakelijke contacten, die uw bedrijf en activiteiten kennen. Als u dit netwerk verder uitbouwt, dan zorgt dit voor nieuwe omzet, waardoor u de risico´s verder spreidt. Ondernemers die het opbouwen van een netwerk lastig vinden, kunnen gespecialiseerde bureaus inschakelen.

3. Omgaan met tegenslagen

Als u een eigen bedrijf heeft, dan krijgt u ook te maken met financiële tegenslagen. Wat doet u als het tegenzit? Zet u de schouders eronder en neemt u maatregelen? Of laat u alles op u afkomen? Ondernemers zijn vaak positief ingesteld en hierdoor herkennen ze tegenvallers soms te laat. Het is voor het voortbestaan van uw bedrijf erg belangrijk dat u op tijd actie onderneemt bij tegenslagen. U kunt hiertegen in alle bedrijfsonderdelen (zoals financiering, personeel, juridische zaken) maatregelen nemen. Tip: Neem bij tegenslagen contact op met uw adviseur, of met de Kamer van Koophandel bij u in de buurt.