Terug naar het overzicht

Verkoop met schuld

Je wil je bedrijf gaan verkopen, MAAR… Je zit nog met schulden. Wat moet je nu doen? Is een verkoop met schuld mogelijk? Ja! In dit bericht kunt lezen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Schuld zorgt voor een hogere waarde

Veel bedrijven hebben schulden, bijvoorbeeld in de vorm van een kredietfaciliteit bij de bank, belastingschulden of crediteuren. Het is in principe helemaal niet zo erg om een schuld te hebben. Waarom zou je alles moeten financieren met je eigen vermogen? Er is immers een lage, fiscaal aftrekbare rente, dus geld lenen is helemaal niet zo duur. Het is zelfs goedkoper dan eigen vermogen. Nou moet je niet in eens heel veel schulden in je bedrijf gaan stoppen, dit is dan weer te veel van het goede. Maar wanneer je niet te veel schulden in je bedrijf stopt, valt het risico reuze mee en gaat het rendement op je eigen vermogen juist omhoog. Het klinkt misschien erg raar, maar deze zogenaamde schuldfinanciering creëert waarde voor je bedrijf! Geloof je het niet? De nobelprijs-winnende theorie genaamd “Capital Assets Pricing Model” zegt toch echt van wel.

Verkoop met schuld

Het hebben van schulden heeft geen enkele invloed op wat voor dealstructuur er gebruikt moet worden. Als het gaat om een besloten of naamloze vennootschap zijn de schulden verbonden aan de rechtspersoon, het bedrijf zelf. Dus bij een overdracht van aandelen gaat de schuld over op de koper. Bij de overdracht van een besloten of naamloze vennootschap worden dan ook meestal eerst alle schulden afgelost en wordt de overnamebalans opgeschoond. Wanneer de schulden van een vennootschap te hoog of onbekend zijn, wordt vaak de voorkeur gegeven aan de activa-passiva dealstructuur. Hierbij worden alleen de activa en passiva aan de koper overgedragen die de koper wil overnemen, zodat de koper zich geen zorgen hoeft te maken over abnormaal hoge schulden. De resterende activa en passiva blijven gewoon nog steeds in bezit van de verkopende vennootschap en zullen ook door die vennootschap zelf betaald moeten worden.

De schuld is hoger dan de opbrengst bij de verkoop

Maar wat moet je nou doen, als het schuldbedrag hoger is dan het bedrag dat de verkoop kan opbrengen. Helaas komt dit nog wel eens voor. Als de winstgevendheid van een bedrijf bijvoorbeeld erg omlaag gaat, gaat daarmee ook de waarde van het bedrijf erg omlaag. In dit geval zit je in de nesten… Het is dan extra belangrijk dat de operationele activiteiten van goede kwaliteit zijn. Je hoeft geen winst te maken, maar het is wel fijn als je quitte kunt spelen, of daarbij in de buurt komt.

Type schuld

Wanneer je een lening aangaat bij de bank, wil deze de zekerheid hebben dat je die lening nog ooit terugbetaalt. Ook de fiscus is niet dom. Wanneer je schulden hebt in de omzetbelasting ben je, als ondernemer, hoofdelijk aansprakelijk. Verder zijn schulden ten aanzien van achterstallige loonheffing en sociale lasten verbonden aan de werknemers en gaan ze dus ook over op de koper. Daarnaast zijn er mogelijk ook nog schulden aan crediteuren, deze zijn ook van belang wanneer je je bedrijf gaat verkopen. Erg belangrijke leveranciers zullen van de koper eisen dat deze alle openstaande rekeningen betaalt, en dat er anders simpelweg niet meer geleverd wordt. Wanneer hier niet aan voldaan kan worden is de aankoop dus een duur grapje. In dit geval valt namelijk alles stil en wordt er ook geen geld verdiend.

Is een verkoop met schuld dan wel mogelijk?

In bijna alle gevallen is dit wel het geval. Het is wel handig om de schuld eerst zo laag mogelijk te maken, zodat het bedrijf wel zo aantrekkelijk is voor een koper. Betaal zo veel mogelijk de crediteuren af en je dient uiteraard geen schulden bij de belastingdienst meer te hebben. Achteraf kunt de bank ook nog terugbetalen met de opbrengst van de verkoop.