Terug naar het overzicht

Twijfel over bedrijfsverkoop? Wellicht is 50% de oplossing!

Twijfel je over de verkoop van je onderneming? Onze partner Michel Matthijsse van TMCF, gespecialiseerd in bedrijfsovername in de flexbranche, geeft een praktijkvoorbeeld over een alternatieve oplossing:

Er kunnen allerlei redenen zijn voor het besluit van verkopen van een flexonderdeming. Dit besluit is ook persoonlijk en ik kan daar niet over beslissen. Wel kan ik je helpen met je besluit door het geven van adviezen, bespreken van de mogelijkheden en het meedenken. 

Het valt mij op dat er door veel flexondernemers wordt getwijfeld over het juiste moment van verkoop. Vaak lopen de standpunten uiteen van: ‘Laten we nog maar even wachten met de verkoop, het draait nu goed’, tot ‘Ik verkoop het nu, je weet nooit wat de economie en politiek gaan doen’. Er is voor beide standpunten wat te zeggen, maar ook is er een tussenweg. 

Een voorbeeld uit de praktijk

Laats had ik een gesprek met een ondernemer die nu goed geld maakt. ’Waarom zou ik verkopen?’, vroeg hij. ‘Het rendement dat ik nu maak, ga ik niet maken met het beleggen van de verkoopopbrengst.’ Waarschijnlijk is dat waar, maar er is een tussenweg. 

Ik had voor hem voorgerekend dat hij bij een gedeeltelijke verkoop (50%), €7.500,- per maand belastingvrij kon opnemen tot aan het einde van zijn leven. Hiermee is hij dus financieel onafhankelijk. Dat voelde goed en gaf een andere kijk. 

Door de helft van het bedrijf te verkopen blijft hij ondernemer en gaat hij mee met de rendementen op de overige 50%. Dit biedt dus zekerheid voor de lange termijn en de mogelijkheid om in de toekomst extra geld te verdienen (en ook te verliezen). Dit sprak zeker aan. Het is immers niet vreemd voor ondernemers om risico te nemen, maar het voelt ook goed om een stabiele ondergrond te hebben. 

Iets voor jou?

Veel investeringsfondsen zijn bereid een minder- of meerderheidsbelang te kopen. Hiermee blijf je ondernemer. Het investeringsfonds levert extra toegevoegde waarde. Je moet daar wel tegen kunnen, maar je leert ook van ze. Ze zullen je uitdagen en met je meekijken. Ze komen niet op je stoel zitten, maar ze gaan naast je zitten. Dit is soms lastig, vaak prettig, maar vrijwel altijd goed. 

Michel Matthijsse, RAB
Verkoper Flexbedrijven

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.