Terug naar het overzicht

Transportsector na twee zware jaren langzaam op de weg terug

De transportbedrijven in Nederland klimmen verder uit het dal, met een omzetstijging in het derde kwartaal. Het is de tweede stijging op rij, na vijf kwartalen van forse omzetdalingen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De omzet steeg 5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, vooral door de toegenomen export. Bij de grootste groep goederenvervoerders, het wegtransport, steeg de omzet met 5 procent door een hoger vrachtaanbod. Desondanks is de omzet nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis. Algemeen Voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland: ‘Al geruime tijd blijft de groei van de vrachtprijzen onevenredig achter ten opzichte van de groeiende vraag naar transport.” Verder komt uit onderzoek van Transport en Logistiek Nederland naar voren dat 15 procent van alle ondernemers een tekort aan mankracht en/of wielen heeft. Deze vraag naar personeel en capaciteit is mede ingegeven door reorganisaties van afgelopen jaar waardoor het personeelsbestand en wagenpark is gekrompen. Echter door een aantal onzekere factoren zijn ondernemers volgens eigen zeggen voorzichtig met het aantrekken van nieuw personeel. Veel bedrijven werken daarom met flexibele arbeidskrachten en besteden ritten uit aan charters.

Op Bedrijventekoop.nl geeft 6,5% van de geregistreerde zoekers aan op zoek te zijn naar een bedrijf gericht op beroepsgoederenvervoer over de weg ter overname. Op dit moment staan er meer vraagprofielen dan aanbodprofielen op de site wat aangeeft dat de vraag naar transportondernemingen aanwezig is, hetgeen aansluit bij de vraag naar personeel en capaciteit. Door een overname kunnen beide doelstellingen ingevuld worden.