Terug naar het overzicht

Starter? Koop een bedrijf!

Waarom zouden starters vanaf nul beginnen? Hoewel het goed gaat met het ondernemerschap in Nederland, moet er veel meer aandacht komen voor koopstarters, de nieuwe ondernemers die een bestaand bedrijf kopen. Zij zijn namelijk veel succesvoller, creëren meer arbeidsplaatsen en zijn innovatiever dan reguliere starters, aldus Prof.dr. Roberto H. Flören. Veel reguliere starters zijn zzp'ers zonder intentie om ook maar ooit te groeien. Gedreven door een enorm arbeidsmarkttekort verhuren zij zichzelf zonder zich echt te onderscheiden van de overige werknemers. In tijden van economische neergang zullen zij harde klappen krijgen.

Arbeidsplaatsen

De 100.000 reguliere starters zijn na een jaar goed voor ongeveer 110.000 arbeidsplaatsen. Pakweg dus alleen hun eigen positie. De 16.000 bedrijfsoverdrachten in 2008 staan garant voor minimaal 160.000 arbeidsplaatsen. Tevens leert de historie dat over vijf jaar de helft van alle reguliere starters failliet of gestopt is, terwijl 96% van alle koop-starters nog onderneemt en innoveert.

Geen opvolger

In Nederland komen steeds meer bedrijven te koop te staan. Een groot aantal succesvolle ondernemers kan namelijk geen opvolger binnen de familie vinden. Deze ondernemers zijn op zoek naar een betrouwbare koper, die goed zorgt voor klanten en personeel.

Koopstarter­

Prof.dr. Roberto H. Flören verklaart dat te weinig potentiële ondernemers momenteel de optie overwegen van koopstarter. "Het overheidsbeleid tot stimulering van ondernemerschap zal veel meer aandacht moeten hebben voor deze doelgroep. Hier is de Nederlandse economie bij gebaat. Ook het ondernemerschapsonderwijs heeft hier een belangrijke taak. Voor mij persoonlijk dan ook het voornemen om onze studenten in het nieuwe academische jaar nog meer te wijzen op de grote kansen als koopstarter." Prof.dr. Roberto H. Flören bekleedt de Berk Accountants en Belastingadviseurs Leerstoel Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht.